Criticus Gülen ontkent betrokkenheid bij couppoging Turkije
De Turkse geestelijke Fethullah Gülen, een van de belangrijkste critici van het regime in Ankara, ontkent alle betrokkenheid bij de couppoging door het leger. "Als iemand die zelf heeft geleden onder meerdere militaire coups, is het erg beledigend om beschuldigd te worden van betrokkenheid bij een poging daartoe", schrijft hij in een verklaring.
President Erdogan wees vannacht met een beschuldigende vinger naar Gülen. "Wij hebben genoeg van jouw verraad aan het volk", zei Erdogan. Hij noemde de naam van Gülen niet, maar noemde wel de Amerikaanse staat Pennsylvania, waar Gülen woont.
Erdogan riep Gülen op om terug te komen naar Turkije. "Kom terug naar je land, als je durft. Jij hebt je daarvandaan niet te bemoeien met ons land."
De 75-jarige Gülen is een van de belangrijkste oppositieleiders in Turkije. Hij zit al sinds 1999 in een zelfverkozen ballingschap in de VS, maar heeft met zijn Gülen-beweging nog veel invloed in zijn geboorteland.
Het netwerk van Gülen is enorm. Hij steunt veel bedrijven en instellingen, heeft banden met verschillende media en heeft honderden scholen in Turkije. Wereldwijd zijn dat er zelfs duizenden. Gülen is aanhanger van de gematigde islam en pleit voor pluralisme.
Samenwerking met Erdogan
In de jaren 90 kunnen Gülen en Erdogan het nog met elkaar vinden en werken ze nauw samen. Mede dankzij de steun van Gülen-aanhangers komt Erdogan in 2002 aan de macht.
In de loop der jaren komen er wat aanvaringen tussen de twee, onder meer over de positie van de president. Erdogan wil dat hij meer macht krijgt, terwijl Gülen voor een machtiger parlement is.
Terrorist
In 2013 loopt de ruzie uit de hand. Leden van Erdogans regering worden aangeklaagd voor corruptie en volgens Erdogan zit Gülen achter de beschuldigingen. Hij zegt dat Gülen daarmee een staatsgreep probeert te plegen. Vanaf dat moment keert Erdogan zich tegen Gülen en noemt hem een terrorist.
Die uitspraak maakt het voor rechters en het Turkse OM mogelijk om organisaties die gelieerd zijn aan Gülen aan te pakken. Een voorbeeld daarvan is de krant Zaman, die door de rechter werd gemuilkorfd.
In mei plaatste de regering de hele Gülen-beweging op de terreurlijst. Er loopt daarnaast al lange tijd een arrestatiebevel tegen Gülen zelf.