President Erdogan stapt in een auto op het vliegveld van Istanbul
NOS Nieuws

Erdogan vraagt Obama om uitlevering Gülen

De Turkse president Erdogan roept president Obama op om zijn in de VS woonachtige rivaal Gülen uit te leveren aan Turkije. Erdogan houdt de islamitische geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de mislukte couppoging afgelopen nacht.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Cavusoglu heeft met de Amerikaanse minister Kerry gesproken over de betrokkenheid van Gülen. Kerry nodigt de Turkse regering uit om bewijs te leveren van de rol van Gülen. Als de Turkse regering dat kan, zegt Kerry bereid te zijn om mee te werken aan een onderzoek. De twee ministers zouden nog niet hebben gesproken over een mogelijke uitlevering.

Een anonieme bron binnen de Turkse regering meldt aan persagentschap AP dat Turkije werkt aan een uitleveringsverzoek. In dit verzoek zou een lijst met "illegale activiteiten" van Gülen worden opgenomen.

Terrorist

Gülen ontkent betrokkenheid bij de staatsgreep. Hij suggereert dat de coup door de regering geënsceneerd werd. De geestelijke zegt dat "democratie niet door militair ingrijpen bereikt kan worden".

Erdogan ziet Gülen als terrorist en zegt dat hij verwacht dat de Verenigde Staten desgevraagd helpt met het uitleveren van terroristen. Volgens hem is Turkije ook altijd behulpzaam geweest wanneer de VS soortgelijke verzoeken deed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl