Politie bij de Nijmeegse Vierdaagse in 2013
NOS Nieuws

Politie kijkt opnieuw naar evenementen Nederland

Naar aanleiding van de aanslag in Nice houdt de politie de beveiliging bij evenementen in Nederland deze zomer opnieuw tegen het licht. Bekeken wordt of er extra maatregelen nodig zijn, zegt korpschef Erik Akerboom.

Een van de evenementen waarnaar wordt gekeken is de Nijmeegse Vierdaagse. Die begint dinsdag.

Er zijn al veel maatregelen genomen, maar er wordt volgens burgemeester Bruls van Nijmegen bekeken of er meer nodig is: "Ook na gisteravond is er geen enkele concrete aanwijzing dat er richting Vierdaagse iets te gebeuren staat. Het spreekt vanzelf dat we gedurende de komende week nauw overleg hebben over de veiligheidsmaatregelen tijdens de Vierdaagse."

'Alles is een wapen'

Akerboom zei op Radio 1 dat het moeilijk is om iets te doen tegen terroristen zoals in Nice, die een vrachtwagen gebruiken als wapen. "Alles is een wapen tegenwoordig. Om een voertuig zo in te zetten, dat zie je niet vaak. Maar het kan natuurlijk wel."

Volgens Akerboom is het in een situatie als Nice extra lastig voor de politie om in te grijpen. Er is een menigte en je wilt geen omstanders raken, zegt hij.

Dreigingsniveau

Het dreigingsniveau in Nederland blijft onveranderd. Er worden volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, landelijk geen extra maatregelen genomen, zoals uitgebreide grenscontroles of extra bewaking van stations.

Duitsland en Italië voeren de controles langs de grens met Frankrijk en op vliegvelden en treinstations wel op. Ook in België worden extra maatregelen genomen.

In Nederland wordt, behalve naar de Vierdaagse, ook extra gekeken naar EuroPride, de Europese versie van GayPride die volgende week zaterdag begint. Schoof zegt dat iedereen zich heel goed bewust is "van de keerzijde van dit soort fantastische evenementen, namelijk dat die ook risico’s met zich meebrengen".

Op basis van de informatie die hij nu uit Frankrijk heeft, lijkt het er volgens de terrorismebestrijder op dat de aanslag in Frankrijk met jihadisme te maken had, en dat die door een eenling is gepleegd. "Dat is een zorg die we hebben. Naast de georganiseerdheid van IS, kan ook een individu een aanslag bedenken en plegen, met welk wapen dan ook."

Hij wijst erop dat de methode met een voertuig niet nieuw is. In 2009 reed Karst T. al met een auto in op het publiek tijdens Koninginnedag in Apeldoorn, juist toen de koninklijke familie in een open bus langsreed.

Nationaal Coördinator: alles kan een wapen zijn, ook een vrachtwagen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl