Wereldleiders houden in Mongolië voorafgaand aan een top tussen Europa en Azië een minuut stilte voor de slachtoffers van de aanslag Hollandse Hoogte | AP

Wereldleiders hebben geschokt gereageerd op de aanslag in Nice. Zij veroordelen de aanslagen en spreken hun solidariteit uit met het Franse volk. 

De secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg zegt dat hij geschokt en bedroefd is. "Deze aanval was gericht op onschuldige mensen en op de kernwaarden van de NAVO. Maar terrorisme zal nooit de democratie, vrijheid en open samenleving verslaan."

De president van de EU Donald Tusk is ontsteld. Hij zei dat de wereld achter Frankrijk staat. "Het is een tragische paradox dat de slachtoffers vrijheid, gelijkheid en broederschap vierden." Frankrijk vierde gisteren zijn nationale feestdag.

Wereldleiders reageren op aanslag Nice

President Obama heeft de aanslag in Nice scherp veroordeeld en spreekt van een afschuwelijke terroristische aanval. De Amerikaanse president heeft Frankrijk direct hulp aangeboden bij het onderzoek. 

De Russische president Putin heeft zijn condoleances overgebracht aan de Franse president Hollande. "Rusland is solidair met het Franse volk op deze moeilijke dag", zei hij. 

Rutte

Namens Nederland hebben premier Rutte en koning Willem-Alexander hun afschuw uitgesproken. In een bericht op Facebook zei de koning dat zijn gedachten uitgaan naar de slachtoffers en nabestaanden. "Frankrijk werd op de dag van zijn nationale feestdag zwaar getroffen. Wij leven intens mee met allen die nu rouwen om hun dierbaren of in tergende onzekerheid verkeren."

Premier Rutte zegt dat Frankrijk door de aanslag in Nice opnieuw hard is getroffen. "Het is afschuwelijk om te zien dat wederom vele tientallen mensen, onschuldige burgers, zijn getroffen door een dodelijke aanslag", zegt de premier.

"Onze gedachten zijn op dit moment bij de slachtoffers, de nabestaanden en bij het Franse volk en zijn leiders, die wederom zwaar op de proef worden gesteld." Rutte heeft condoleances overgebracht aan de Franse regering. De minister-president is momenteel in Mongolië voor een top tussen Europa en Azië.

Winnen

Ook de Duitse bondskanselier Merkel is aanwezig op die top. "Duitsland staat naast Frankrijk in de strijd tegen terrorisme. Ondanks de uitdagingen, ben ik ervan overtuigd dat we deze strijd zullen winnen."

Mevlut Cavusoglu, de topdiplomaat van Turkije, sprak zijn medeleven uit met de Fransen. "Wij delen de enorme pijn van het Franse volk," zei hij. Ook hij veroordeelde de aanslag sterk. "Terrorisme is de verkrachting van menselijkheid." Turkije is de afgelopen maanden enkele keren getroffen door zware aanslagen.

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump zegt op Twitter: "Wanneer leren we het nou eens? Het wordt alleen maar erger." Hij noemde het een tragische aanslag en zei de Fransen te ondersteunen. "This is war", zei Trump. Hij heeft de bekendmaking van zijn running-mate voorlopig uitgesteld.

De Democratische presidentskandidaat Clinton zei dat alle Amerikanen solidair zijn aan de Fransen. "We zeggen met één stem: we zullen ons niet laten intimideren."

Ook leiders in het Midden-Oosten veroordeelden de "gruwelijke terroristische daden". 

STER reclame