Laura Hansen en haar kinderen na hun bevrijding. Wie de man is, is niet duidelijk Kurdistan24.net

Ze werd gisteravond gebeld door een vriend. Dat het wel leek of hij Laura net op de radio had gehoord. En toen ze daarna haar telefoon checkte, bleek ze heel veel oproepen te hebben gemist. Jennifer, moeder van Laura Hansen en oma van Iman en Abdullah, is dolgelukkig dat ze straks haar dochter en kleinkinderen weer in de armen kan sluiten, zegt ze in een gesprek met de NOS. Ze waren naar eigen zeggen sinds september in handen van IS en zouden onlangs zijn bevrijd door Koerdische strijders.

"Een jaar geleden was ze ineens verdwenen", zegt Jennifer. "Iman was bijna jarig en we wilden iets gezelligs gaan doen. Maar we konden Laura niet vinden. Ik dacht dat haar man haar iets had aangedaan, hij was zo agressief. Uiteindelijk zijn we het huis binnengegaan en daar stond alles nog. Onuitgepakt speelgoed van mijn kleinzoon die toen net was geboren. Alles. Alsof ze in een flits verdwenen waren of zo."

Geen goed gevoel

Via een zus van de echtgenoot van Laura hoorde Jennifer dat ze op weg waren naar Mekka, of verder. "Daar had ik geen goed gevoel bij. Dat je daar zelf voor kiest is nog tot daaraan toe, maar dat je twee kleine kinderen meeneemt ?"

Jennifer vermoedt dat Laura erg is beïnvloed door haar man. "Gehersenspoeld zelfs. We gaven haar een televisie en een computer. Maar de volgende keer dat we kwamen waren die weg. Ik denk dat hij haar dom wilde houden. Achteraf denk ik dat ik het had moeten zien, maar ja. Laura is een hele lieve meid, maar zo beïnvloedbaar. Ze heeft een fout gemaakt. Maar ze zou nooit iemand pijn doen. Daar is ze veel te gevoelig voor."

Broertje

Laura komt uit een heel normaal Nederlands gezin, zegt haar moeder. "Maar toen ze 17 jaar oud was, overleed haar broertje. Hij was toen 15 jaar. Hij had huidtumoren. Ze waren twee handen op een buik. Misschien heeft ze die klap nooit goed kunnen verwerken."

Het afgelopen jaar kwamen via de ex-man van Jennifer, de vader van Laura, wat berichten van Laura binnen. "Maar ik durfde niet terug te reageren. Haar man had me toen hij drie maanden met Laura getrouwd was al de toegang tot hun appartement ontzegd. Ik wilde hem niet kwaad maken."

Verlossende nieuws

Gisteravond kwam dan eindelijk het verlossende nieuws. "Ik had geen idee dat ze zouden worden bevrijd. Ik begrijp dat haar vader daar wel een rol in heeft gespeeld, maar ik wil de details daarvan niet weten. Heel lang heb ik gedacht dat ik nog een kind en mijn kleinkinderen moest begraven. Maar ze leven nog. Nu wil ik gewoon dat ze naar huis komen en dat ik mijn kleinkinderen weer kan knuffelen. En ze mee kan nemen naar de dierentuin."

Interview

Kort na haar bevrijding kreeg de Koerdische nieuwszender Kurdistan24. contact met Laura Hansen. In een interview deed ze haar verhaal.

'I lived in Sweet Lake City'

STER reclame