ANP
NOS Nieuws

Terroristen die als vluchteling naar Europa komen, wat weten we?

Terroristen die onder de dekmantel van vluchteling rondreizen. Dat is volgens Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof een veelgebruikte manier om aanhangers van Islamitische Staat Europa binnen te loodsen. Al eerder verschenen er berichten dat daar sprake van zou zijn. Een overzicht.

Bij de aanslagen in Parijs van 13 november vorig jaar blies een terrorist zich op bij het Stade de France. Vlak bij de resten die van de man werden gevonden, lag een Syrisch paspoort. Later bleek dat de man een maand voor de aanslagen als vluchteling via Griekenland de Europese Unie was binnengekomen.

NOS / Els Engel

Eind 2015 werd in Zaandam een Syrische vluchteling opgepakt omdat hij naar eigen zeggen bij IS hoorde. Maar de 18-jarige Mohanned B. zou tegen medevluchtelingen verhalen hebben opgehangen om zich staande te houden. Gedragswetenschappers stelden vast dat er geen aanwijzingen waren dat hij lid was van een terreurgroep.

Begin februari werd in Duitsland een vermeende terreurcel opgerold, waarvan de leider onder een valse identiteit naar Europa was gekomen. De 34-jarige Algerijn had bij zijn asielaanvraag Syrische papieren laten zien. Later bleek dat hij nog twee identiteiten gebruikte. Ook zijn vrouw had valse papieren. Het stel werd in een Duits asielzoekerscentrum opgepakt.

Heumensoord

Vorige maand startte de Nederlandse justitie een onderzoek naar mannen die in de vluchtelingenopvang in Heumensoord bij Nijmegen zouden hebben gezeten. Ze zouden behoren tot een slapende terreurcel van IS die aanslagen zou willen plegen in de Duitse stad Düsseldorf. De cel zou bestaan uit twintig jihadisten, verdeeld over Düsseldorf en Nijmegen.

Zeker één, maar mogelijk meer verdachten zouden als vluchteling via de Balkanroute naar Duitsland zijn gekomen.

Justitie onderzoekt mogelijke IS-cel in opvang Nijmegen

Het is niet ondenkbaar dat er terroristen onder de vluchtelingen zitten die naar Europa komen, zeiden terrorismedeskundigen naar aanleiding van de berichten over Heumensoord. Maar volgens Bibi van Ginkel van instituut Clingendael is het "wel een hele omslachtige weg".

Volgens haar past het wel in de strategie die IS erop nahoudt. "Dat vergroot de angst en versterkt de polarisatie in Europa waar IS op uit is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl