Vluchtelingen in de buurt van de Grieks-Macedonische grens
NOS Nieuws

NCTV: Europese vluchtelingenroute veelvuldig gebruikt door IS

De vluchtelingenroutes naar Europa zijn veelvuldig gebruikt door de terreurorganisatie Islamitische Staat. Dat heeft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Dick Schoof, gezegd bij de presentatie van zijn dreigingsanalyse. Eerder noemde Schoof dat scenario nog onwaarschijnlijk, maar de aanslagen in Parijs en Brussel hebben volgens hem laten zien dat het een groep gelukt is om binnen te komen.

Volgens de NCTV zijn IS-leden Europa binnengekomen en werden zij door IS aangestuurd. Schoof heeft niet bekendgemaakt naar welke landen de IS-leden zijn gegaan en hoeveel het er zijn. Hij zei alleen dat de vluchtelingenroute veelvuldig is gebruikt. "Omdat de vluchtelingenstroom nu is opgedroogd, is die route niet meer aantrekkelijk", zegt Schoof.

'IS-leden maakten gebruik van vluchtelingenroutes'

De NCTV zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat terroristen nu een aanslag in Nederland voorbereiden. Toch blijft het dreigingsniveau in Nederland substantieel, wat betekent dat de kans op een aanslag reëel is.

Al-Qaida

Het gevaar komt volgens Schoof niet alleen van IS. Hij zegt dat Europa ook nog steeds een risico loopt op grootschalige aanslagen door al-Qaida.

Tot nu toe waren er vier niveaus waarmee wordt aangegeven hoe groot de kans op een terroristische aanslag is: minimaal, beperkt , substantieel en kritiek.

Nu komt daar dreigingsniveau 'aanzienlijk' bij, dat is tussen beperkt en substantieel in. In totaal hanteert het NCTV nu vijf dreigingsniveaus.

Dick Schoof over nieuw dreigingsniveau

Oppositiepartij PVV heeft schriftelijke vragen gesteld aan premier Rutte en wil onder meer weten of de premier bereid is de Nederlandse grenzen te sluiten. PVV-leider Wilders wil ook dat de premier terugkomt van zijn uitspraak dat het meeliften van terroristen op de asielstroom onwaarschijnlijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl