Nederlandse militairen vuren een mortiergranaat af
NOS Nieuws

Militaire vakbond: oefening met dit wapen stilleggen

De militaire vakbond VBM heeft met verslagenheid gereageerd op de dood van twee Nederlandse militairen in Mali. Voorzitter Jean Debie spreekt van een afschuwelijk incident.

De militairen kwamen vanochtend om bij een oefening met een mortier, ten zuiden van de stad Kidal. De vakbond wil dat oefeningen met dit wapen worden stilgelegd zolang de oorzaak niet duidelijk is. Debie zegt dat het wapen goed bekendstaat en hij kent geen gevallen van eerdere ongelukken.

Hij wil een grondig onderzoek om na te gaan of er fouten zijn gemaakt en of de procedures zijn gevolgd. Debie sluit ook niet uit dat er wat mis was met de mortiergranaat. "Nabestaanden hebben recht om te weten wat er is gebeurd."

Nederlandse militairen schieten een 60mm-mortier af in Afghanistan

Defensie maakte vanavond de dood van de twee bekend in een persconferentie. De slachtoffers zijn de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen. Een derde Nederlandse militair raakte zwaargewond en is geopereerd in Mali.

Een woordvoerder heeft gezegd dat het gebruik van mortieren niet is stilgelegd naar aanleiding van het ongeluk.

Nederland is met zo'n 400 militairen aanwezig in Mali. Ze dragen bij aan de VN-missie Minusma die is ingesteld om stabiliteit in Mali te brengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl