Nederlandse commando's in Noord-Mali (september 2015)
NOS NieuwsAangepast

Twee Nederlandse militairen omgekomen bij oefening in Mali

In Mali zijn twee Nederlandse VN-militairen om het leven gekomen. Dat heeft Defensie vanavond bekendgemaakt op een persconferentie. Het zijn de 24-jarige korporaal Kevin Roggeveld en de 29-jarige sergeant Henry Hoving van het 13e Infanteriebataljon van de Luchtmobiele Brigade in Assen.

Een derde Nederlandse militair van 23 is zwaargewond geraakt. Hij is geopereerd in Kidal en overgebracht naar een militair veldhospitaal in Gao.

Ze waren vanochtend ten zuiden van de stad Kidal aan het oefenen met een zogeheten 60mm-mortier toen het misging. Een mortiergranaat is ontploft; waardoor het precies verkeerd liep, wordt onderzocht.

In maart vorig jaar kwamen twee Nederlandse militairen om het leven in Mali. Hun Apache-helikopter stortte neer in de noordelijke provincie Gao. Ze waren bezig met een oefening.

Minusma

Er zijn zo'n 400 Nederlandse militairen in Mali. Ze maken deel uit van de VN-missie Minusma, die bij elkaar 12.000 militairen telt. De Nederlanders zitten vooral in Gao.

VN-militairen om het leven gekomen in Mali

Minusma is bedoeld om de zwakke regering in het land te ondersteunen en stabiliteit te brengen. Ook Frankrijk is aanwezig in het land en richt zich specifiek op het bestrijden van jihadstrijders in het noorden.

Het ministerie van Defensie heeft een condoleanceregister geopend via zijn website.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl