De ministers Hennis en Dijsselbloem bezoeken Nederlandse militiairen in Mali (eind 2015)
NOS Nieuws

Hennis: omgekomen militairen verdienen grootste respect

Minister Hennis van Defensie heeft haar medeleven betuigd met de nabestaanden van de Nederlandse militairen die zijn omgekomen in Mali. Over de slachtoffers zegt ze: "Zij verdienen ons grootste respect."

Hennis noemt de twee dapper, om eraan toe te voegen: "Zij streden voor een betere en veiligere wereld en betalen daarvoor de hoogst mogelijke prijs."

De minister zei ook dat haar gedachten uitgaan naar het derde Nederlandse slachtoffer, dat zwaargewond raakte.

Weggerukt

Ook premier Rutte heeft met verslagenheid gereageerd. "Dit afschuwelijke nieuws komt hard binnen. Twee jonge mensen, zomaar ineens weggerukt uit het leven door een noodlottig incident, terwijl zij ons land dienden onder de moeilijkste omstandigheden. Het is intens verdrietig en nauwelijks te bevatten."

Rutte zegt verder dat heel Nederland intens meeleeft met de nabestaanden en met de militair die gewond raakte. Ook veel partijleiders hebben gereageerd op het nieuws.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken benadrukt dat de regering "zeer dankbaar is voor het belangrijke werk dat zij hebben geleverd voor deze VN-missie". "Zij hebben eraan bij bijgedragen dat Mali een stabieler en vreedzamer land is geworden. Dat is in het belang van de bevolking van Mali, maar zeker ook in het belang van Europa en Nederland."

Vrede en recht

Fractievoorzitters en Kamerleden reageren geschokt op het overlijden van de twee Nederlandse militairen en wensen de nabestaanden en collega's via Twitter veel sterkte toe. VVD-fractievoorzitter Zijlstra: "Onze militairen knokken dagelijks voor onze veiligheid en twee van hen hebben daar de hoogste prijs voor betaald. Wij leven intens mee met de nabestaanden", laat hij weten.

Jesse Klaver van GroenLinks benadrukt ook dat de twee militairen opkwamen voor vrede en veiligheid. "Onze gedachten zijn bij hun geliefden en hun collega's." "Wat een verdriet. Twintigers nog maar. Bereid om te strijden voor vrede en recht", zegt Gert-Jan Segers van de ChristenUnie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl