AFP
NOS Nieuws

Hongarije houdt referendum over vluchtelingen op 2 oktober

Hongarije houdt op 2 oktober een referendum over de vluchtelingencrisis. De Hongaren kunnen zich uitspreken over het verplichte vluchtelingenquotum dat de EU de lidstaten wil opleggen. De bedoeling daarvan is om de vluchtelingen die via de buitengrenzen de Europese Unie binnenkomen eerlijk over de lidstaten te verdelen.

President Janos Ader zegt in een verklaring op zijn website dat de vraag zal luiden: "Mag de Europese Unie bepalen dat Hongarije verplicht is mensen te huisvesten die niet de Hongaarse nationaliteit hebben zonder instemming van het parlement?"

Prikkeldraad

De Hongaarse premier Viktor Orban verzet zich sinds de vluchtelingencrisis vorige zomer begon tegen het opvangen van vluchtelingen. Honderdduizenden mensen uit het Midden-Oosten en Afrika reisden toen via Hongarije naar noordelijke EU-landen.

Hongarije trok als eerste een hek van prikkeldraad op om vluchtelingen te weren. Daarna blokkeerden ook andere landen de doorgang, waardoor mensen in Griekenland bleven steken.

Huisvesting

Hongarije en Slowakije hebben ook een zaak aangespannen bij het Europese Hof van Justitie tegen het Europese voorstel om de vluchtelingen de komende twee jaar over de EU-lidstaten te verdelen.

De EU wil met de quota de druk verlichten op landen waar de meeste vluchtelingen naartoe willen, zoals Duitsland. Alle lidstaten moeten een bepaald aantal vluchtelingen opnemen. Doen ze dat niet, dan moeten ze een boete betalen. Met dat geld kunnen de vluchtelingen in andere lidstaten worden gehuisvest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl