Vluchtelingen gebruiken weer vaker 'gesloten' Balkanroute
De Balkanroute is sinds maart afgesloten voor vluchtelingen, maar toch neemt het aantal migranten dat via die weg naar West-Europa reist toe. Per dag steken honderden mensen de grenzen over, die vooral afkomstig zijn uit Afghanistan. Dat leidt in onder meer Servië tot problemen, zegt correspondent Marcel van der Steen.
Vier maanden geleden sloten Balkanlanden als Hongarije, Macedonië en Servië de grenzen hermetisch af. Er konden alleen nog mensen met geldige reisdocumenten en visa doorreizen. De grenssluitingen volgden na de migratiedeal tussen Turkije en de EU, waarbij werd afgesproken dat Turkije vluchtelingen terugneemt die illegaal Griekenland bereiken.
Toch trekken er nog veel migranten via de Balkan naar West-Europa. Zij betalen mensensmokkelaars vaak duizenden euro's voor een veilige overgang. "Maar het is nu veel moeilijker dan vorig jaar", zegt een Afghaanse vluchteling, die via Bulgarije naar Servië reisde.
Bij de grens tussen Servië en Hongarije wachten zo'n zevenhonderd migranten tot zij worden doorgelaten, zegt Van der Steen. De Servische regering biedt de vluchtelingen geen opvang en wil dat zij zo snel mogelijk het land verlaten.
Gevolg is dat er langs de grens opnieuw geïmproviseerde vluchtelingenkampen ontstaan. Daar verblijven mensen in erbarmelijke omstandigheden. "Er zijn hier geen toiletten of douches", vertelt een Syrische vluchteling. "We zitten en we wachten. Het leven hier is erg zwaar."
Niet de bedoeling
Staatssecretaris Dijkhoff zal de kwestie volgende week aan de orde stellen bij zijn Europese collega's. "Dit is niet de bedoeling. Je kunt bescherming krijgen in Europa, maar je kunt niet zelf kiezen in welk land."
Dijkhoff wijst erop dat de instroomcijfers in Nederland de afgelopen tijd zijn gedaald ten opzichte van het begin van het jaar en dat ze ook lager zijn dan vorig jaar. "Maar het blijft kwetsbaar; ik zou niet van de eerste zwaluw meteen een zomer maken. Er blijft veel werk te doen om het zo te houden."
Volgens de staatssecretaris moeten gemeenten voorbereidingen blijven treffen voor de opvang van vluchtelingen.