De premiers van Polen, Hongarije, Tsjechië en Slowakije bij een topontmoeting in Praag
NOS Nieuws

Slowakije klaagt EU aan om vluchtelingenquota

Slowakije gaat de Europese beslissing aanvechten om EU-landen te verplichten vluchtelingen op te nemen. Het land heeft een aanklacht tegen de Europese Unie ingediend bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, heeft de Slowaakse premier Fico bekendgemaakt.

Op 22 september besloten de EU-ministers tot een verplichte verdeling van 120.000 vluchtelingen over de EU-lidstaten. Het gaat om asielzoekers die nu nog in overvolle opvangcentra in Italië en Griekenland verblijven. Eerder werd al besloten tot de verdeling van 40.000 asielzoekers.

Alleen Slowakije, Hongarije, Tsjechië en Roemenië stemden tegen. Een dag later liet Slowakije al weten naar de rechter te stappen om het besluit te laten vernietigen.

Hongarije heeft laten weten dat het zich mogelijk aansluit bij het Slowaakse initiatief. De nieuwe Poolse regering liet na de aanslagen in Parijs weten ook niets te voelen voor de komst van de vluchtelingen.

Onuitvoerbaar

De Slowaakse premier Fico noemt het verplichte vluchtelingenquotum "onzinnig en onuitvoerbaar". Hij vindt dat landen vrijwillig moeten kunnen besluiten om asielzoekers onderdak te verlenen. In dat geval is Slowakije bereid 149 christelijke vluchtelingen toe te laten.

Volgens de Brusselse verdeling zou Slowakije 802 migranten toebedeeld krijgen. In totaal zijn dit jaar zo'n 890.000 vluchtelingen op de Europese kusten aangekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl