De stralende Mark Cavendish krijgt voor het eerst de gele trui om de schouders
NOS Wielrennen

Cavendish: mijn eerste geel, ik ben er emotioneel door

Ruim zeventig jaar nadat de geallieerden op Utah Beach landden voor de bevrijding van Europa van de Duitse overheersing, verraste uitgerekend Mark Cavendish de favorieten André Greipel en Marcel Kittel.

"Het maakt niet uit van wie je wint", zei de sprinter van het Britse eiland Man. "De Tour is de Tour, dit is de grootste koers van de wereld. Natuurlijk is er geen betere plek dan Utah Beach, waar zoveel duizenden soldaten zijn omgekomen voor ons allemaal."

Eerste geel

Cavendish heeft nu 27 etappes in de Tour de France gewonnen. Op de 'eeuwige' ranglijst van etappezeges in de Tour heeft Cavendish alleen Bernard Hinault (28) en Eddy Merckx (34) nog voor zich staan. Maar de spurtbom reed er nog nooit in de leiderstrui.

"Het is mijn eerste gele trui, ik ben er een beetje emotioneel door", weet Cavendish, die dit jaar voor het eerst voor het Zuid-Afrikaanse Dimension Data uitkomt. "Deze trui was het grote doel voor mijn ploeg. Vorig jaar hadden we een paar dagen de bolletjestrui in bezit (met de Eritreër Daniel Teklehaimanot, red.) en we wilden nu zo graag het geel pakken."

Cavendish: geen betere plek dan Utah Beach

Veel mensen dachten dat de 31-jarige Cavendish zijn beste jaren al achter zich heeft liggen. Vorige week verloor hij bij het Britse kampioenschap zelfs nog een sprintje van de bescheiden spurter Adam Blythe.

In huize-Cavendish bestond geen twijfel, zo bleek toen zijn dochtertje aanschoof bij het interview: "Wat heeft papa voor jou gewonnen?" De reactie van zijn dochtertje: "Bloemen!"

Tour de France 2016: samenvatting etappe 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl