NOS Wielrennen

Cavendish wint in Utah Beach en pakt eerste gele trui

Mark Cavendish heeft de eerste gele trui in de 103de editie van de Tour de France gewonnen. De voor Dimension Data uitkomende Brit bleef in de massasprint Marcel Kittel en Peter Sagan voor. Het was al de 27ste dagzege voor Cavendish in de Tour, maar zijn eerste gele trui.

Bolletjes voor Voss

Op de 188 kilometer lange weg naar Utah Beach gebeurde er niet al te veel. Al in de eerste meters gingen Leigh Howard, Paul Voss en Jan Barta ervandoor. Voss hield aan de vlucht de bolletjestrui over, want hij sprong slim bijtijds weg en pakte op de twee klimmetjes het enige punt.

Na het tweede colletje, na 39 kilometer, meldden Barta en Howard zich weer voorin, samen met de aangehaakte Anthony Delaplace en Alex Howes. De sprintersploegen vonden het allemaal best en lieten de voorsprong niet al te groot worden.

Onrustig werd het wel even kort voor de tussensprint. Alberto Contador ging onderuit bij een vluchtheuvel, liep wat schaafwonden op, maar zat al rap weer op de fiets. Delaplace en Howes bleven voorin over en, strijdend om de prijs voor de vechtlustigste renner, hielden ze de meute nog lang bezig.

Contador valt op vluchtheuvel

Cavendish heeft beste timing

Het peloton maakte niet al te grote haast en pas op vijf kilometer van de streep werden ze achterhaald. Daarna was het dringen geblazen bij de sprintersploegen: Lotto-Jumbo kwam er in het gedrang niet echt aan te pas en dus kon Dylan Groenewegen in de sprint ook geen rol van betekenis spelen.

Wereldkampioen Sagan leek op weg naar de zege, maar werd links gepasseerd door Kittel en rechts door Cavendish. En de Brit, die al 26 dagzeges boekte in de Tour, timede beter en kreeg zo voor het eerst ook nog de gele trui omgehangen.

Toptien etappe 1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl