Kamerleden willen weten of het klopt dat in een voormalig ROC-gebouw een salafistische lesinstituut komt.
NOS Nieuws

Politiek verbijsterd over aankoop salafisten Rotterdam

Het kabinet moet snel uitleg geven over de aankoop van een voormalige Rotterdamse roc-school door salafistische moslims. Regeringspartij PvdA eist dat het kabinet en de gemeente Rotterdam er alles aan doen om de komst van het lesinstituut tegen te houden. Regeringspartij VVD en oppositiepartij PVV willen van minister Asscher van Sociale Zaken weten wat er gaat gebeuren met het 7000 vierkante meter tellende gebouw.

"Bizar dat dit mogelijk is", reageert VVD-Kamerlid Azmani op het NRC-bericht dat een Egyptische Nederlander via een buitenlandse constructie het pand in Rotterdam-Zuid voor 1,7 miljoen euro heeft aangeschaft. De koper is Nasr el-Damanhoury, die ook betrokken is de Eindhovense Stichting Waqf. Deze stichting wilde vorig jaar december enkele omstreden imams laten preken in de al-Fourquaanmoskee in Eindhoven. De imams mochten uiteindelijk niet komen.

Listige wegen

PvdA-Kamerlid Marcouch hekelt de niet-transparante wijze waarop de koop tot stand is gekomen. "Het is onbegrijpelijk dat salafistische organisaties via listige wegen en duistere constructies erin slagen om een schoolgebouw op te kopen om hun antidemocratische machtsideologie te verspreiden", zo laat het PvdA-Kamerlid weten.

De PVV en ook oppositiepartij SGP vrezen de versterking van deze radicale islamitische stroming in Nederland. "We moeten DEÏSLAMISEREN, niet islamiseren", twittert PVV-Kamerlid De Graaf. SGP-Kamerlid Bisschop laat via Twitter weten: "Haatpredikers straks opgeleid in NL? Versterking van 'n 'vijfde colonne'? Geen ruimte voor radicale ideologieën!

Een meerderheid in de Tweede Kamer, zoals de PvdA, VVD, CDA en PVV wil dat het Openbaar Ministerie onderzoekt of een verbod mogelijk is op het salafisme, de zeer orthodoxe stroming binnen de islam.

Het kabinet wil dat niet, omdat het in strijd is met de individuele vrijheid van mensen om te geloven wat ze willen. Wel belooft minister Asscher de salafistische organisaties in Nederland goed in kaart te brengen. Het kabinet maakt zich ook zorgen over de groeiende invloed van salafistische moslims die aanzetten tot haat en onverdraagzaamheid.

De PvdA roept het Openbaar Ministerie op haast te maken met zijn onderzoek. "Ze ondermijnen de democratie, bedreigen de openbare orde en polariseren de samenleving".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl