Kabinet gaat onverdraagzaamheid onder gelovigen bestrijden
Het kabinet gaat intolerant gedrag en onverdraagzaamheid van godsdienstige organisaties aanpakken. "We moeten intolerant zijn voor intolerantie", zei vicepremier Asscher op de wekelijkse persconferentie van de minister-president.
Asscher wil nog geen concrete maatregelen noemen, omdat er nog gewerkt wordt aan een voorstel over de aanpak van salafistische organisaties.
Asscher reageert op het verzoek van VVD-fractievoorzitter Zijlstra, die wil dat geloofsgenootschappen niet meer beschermd worden tegen strafvervolging. Die bescherming is nu geregeld in het burgerlijk wetboek, en die passage in de wet moet geschrapt worden, zegt de regeringspartij.
Kweekvijver
De VVD maakt zich met een meerderheid van de Tweede Kamer grote zorgen over de groeiende invloed van salafistische organisaties in Nederland. De Kamer stelt dat deze islamitische stroming gericht is op onverdraagzaamheid en een kweekvijver is voor radicalisering en gewelddadig jihadisme.
Het OM moet onderzoeken of salafistische organisaties verboden kunnen worden.
Verdomhoekje
De vicepremier begrijpt de zorgen en wijst op de verantwoordelijkheid van de overheid om de kern van de rechtsstaat - de vrijheid van iedereen - te beschermen.
"Op het moment dat dat in het geding, in het verdomhoekje komt, loop je met elkaar een risico", aldus Asscher.
Het gaat Asscher om het opdringen van je geloof aan anderen. Als voorbeeld noemt hij dat sommige scholen geen kerstboom opzetten vanwege het grote aantal moslimkinderen. "Of als er in een buurt druk ontstaat omdat iedereen op dezelfde manier moet geloven."
Zijlstra zegt dat ook cabaretiers hun toon matigen om boosheid van islamitische gelovigen te voorkomen. Asscher vindt dat zeer zorgelijk. "Zelfcensuur is een probleem. Als mensen niet meer durven zeggen wat ze vinden, hebben we met elkaar een prijs betaald. Dat is niet goed."
Asscher zegt dat in het strafrecht wel allerlei mogelijkheden zijn om overtredingen van de rechtsstaat aan te pakken, zoals is gebleken bij rechtszaken tegen jihadstrijders. Het bestrijden op maatschappelijk terrein is veel moeilijker, dat zal op scholen en bij de jeugdzorg moeten gebeuren.
Mogelijk komt het concretere plan over salafistische organisaties volgende week.