1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Poetin verlengt sancties: geen westers voedsel naar Rusland tot 2018

De Russische president Poetin heeft het verbod op voedselimporten uit de Europese Unie en een paar andere westerse landen verlengd tot en met eind 2017. Hij doet dat in antwoord op de Europese sancties tegen zijn land.

Vorige week verlengde de EU de economische sancties tegen Rusland met een half jaar, vanwege de inmenging in Oekraïne. In Rusland zijn vooral de financiële wereld, militaire producten en de energiesector het doelwit van de Europese sancties.

De Russen richten zich met hun tegenmaatregelen op de handel in voedsel: ze boycotten Europees fruit, groente, vlees en zuivel. Dat betekent dat een grote hoeveelheid producten variërend van Franse kaas tot Spaans fruit en Italiaanse ham Rusland niet in mogen.

Nederlandse pijn

Juist Nederland lijdt daar enorm onder. Nederland is een van de grootste voedselexporteurs ter wereld en Rusland vormt een belangrijke afzetmarkt. Groente- en fruittelers hebben net als de melkveehouders en de vleessector veel last van de boycot.

De Russische sancties zijn van kracht sinds augustus 2014. De Nederlandse landbouwsector had gehoopt dat er dit jaar een einde aan zou komen.

Ondanks een bezoek van voorzitter Juncker van de Europese Commissie aan Poetin op 16 juni is dat dus niet gebeurd. Tijdens die ontmoeting werd niet direct gesproken over de sancties. Poetin weigerde dat, omdat hij zegt dat Rusland niet met de sancties is begonnen. Wel zei zowel Poetin als Juncker dat er een oplossing moet komen voor de bekoelde relatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl