Kevin Hoogheem - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-nd

De handelsboycot van Rusland leidt tot een afname van de export van Nederlandse landbouwproducten. De uitvoer van zuivel, vee en vlees naar Rusland is in de eerste vier maanden van dit jaar met 40 procent gekrompen. De waarde van de totale landbouwexport lag 2,7 procent lager. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. 

Niet alleen de impact van de Russische boycot van landbouwproducten, maar ook de lagere prijzen van onder meer melk, kaas en varkens veroorzaken een daling van de exportwaarde. Het CBS becijferde eerder dat de hele export naar Rusland te lijden heeft onder de boycot en de economische recessie.

Bloemen en planten

Het verschil met de voorbije twintig jaar is groot. In de periode 1996-2014 werd bijna elk jaar een exportrecord gebroken. Dit jaar lijkt de landbouwexport af te stevenen op krimp. De zuivelexport ligt in de eerste vier maanden 8,5 procent lager dan een jaar geleden, de export van vee en vlees meer dan 4,5 procent. Alleen de uitvoer van vis en andere voedingsmiddelen zoals margarine, pasta en ketchup steeg.

Er gaan ook voor 108 miljoen euro minder bloemen en planten naar het buitenland, een daling met 2,8 procent. De export van groenten en fruit liep met 120 miljoen euro terug, zo'n 2,5 procent minder. De Nederlandse bloemenexport is momenteel goed voor 3,8 miljard euro, de exportsector van groenten en fruit is 4,6 miljard euro waard.

STER reclame