Nederlandse landbouw hoopt op einde Russische boycot
Rob Koster
Economie verslaggever
Rob Koster
Economie verslaggever
De Russische ambassadeur In Nederland Alexander Sjoelgin heeft regelmatig en intensief contact met Nederlandse landbouwbedrijven en wil de betrekkingen met Nederland graag weer normaliseren: "Tot een paar jaar geleden was Nederland onze op een na grootste handelspartner. We hopen dat de moeilijke tijden snel achter de rug zijn."
Ook LTO Nederland probeert in Moskou, Den Haag en Brussel de geesten rijp te maken voor opheffing van de sancties tussen Europa en Rusland.
Er zijn over en weer grote belangen. Nederland is na de Verenigde Staten de grootste voedselexporteur ter wereld en Rusland vormt een belangrijke afzetmarkt.
Boycot
Groente- en fruittelers hebben net als de melkveehouders en de vleessector veel last van de Russische boycot van voedselproducten. Rusland heeft belang bij goede betrekkingen met de Nederlandse agrarische sector.
Nederlandse kennis, techniek en producten zijn nodig om het grote Rusland weer zelfvoorzienend te maken als het gaat om voedselproductie. Pootaardappelen en fruitbomen mogen daarom gewoon geëxporteerd worden.
Nederland levert ook hypermoderne kassen, melkrobots en andere techniek aan Rusland.
Achterstand
Rusland heeft nog wel een lange weg te gaan voordat de landbouw weer op orde is en het land niet meer afhankelijk is van voedselimport. Er is dus voorlopig nog een flinke afzetmarkt voor tomaten, paprika's, kaas en vlees uit Nederland.
Land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland wil daarom zo snel mogelijk van de sancties af en hoopt dat het bezoek van de baas van de Europese Commissie aan Poetin het begin vormt van herstel van normale betrekkingen tussen Europa en Rusland.
"De rekening van het conflict wordt vooral betaald door boeren en tuinders in Europa en Russische consumenten. Het kan niet de bedoeling zijn dat burgers en boeren de prijs gaan betalen van een politiek conflict," aldus Albert-Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland.
Pessimisme
Ondanks de goede contacten tussen de agrarische sector in Nederland en de Russische overheid is er nog geen zicht op een snelle opheffing van de Russische boycot van Nederlandse paprika's, tomaten en zuivel.
Alexander Sjoelgin vertolkt in Nederland ook de harde lijn van Vladimir Poetin: "Wij wachten nergens op en vragen niemand iets. De landen die de sancties hebben ingevoerd moeten zelf beslissen of ze die willen doorzetten of terug willen naar normale handelsbetrekkingen."
Lichtpuntjes
Toch zijn er volgens vertegenwoordigers van de Nederlandse agrarische sector een paar lichtpuntjes. Rusland maakte al een uitzondering voor babymelkpoeder en daar komen nu vlees, groente en fruit en ingrediënten voor babyvoeding bij.
Verder is er hoop op beëindiging van het importverbod van varkensvlees. Dat verbod is formeel niet gekoppeld aan de sancties maar aan dierziektes in Oost-Europa. Rusland zou zonder gezichtsverlies de import van Nederlands varkensvlees kunnen gaan toestaan.