NOS Nieuws

Dodental aanslag Istanbul loopt op tot 39

Het dodental van de aanslag gisteravond op de internationale luchthaven bij Istanbul is opgelopen tot 39. Daar zitten ook de drie terroristen bij die zichzelf opbliezen. Bijna 150 mensen raakten gewond. Gevreesd wordt dat een aantal van hen zal overlijden.

Onder de slachtoffers zijn ook buitenlanders, waaronder iemand uit Oekraïne en iemand uit Iran. Het Nederlandse consulaat in Istanbul heeft geen meldingen van Nederlandse slachtoffers.

Veel doden bij aanslag Istanbul

De Turkse premier Yildirim zei bij een bezoek aan de luchthaven dat er aanwijzingen zijn dat de aanslag door IS is gepleegd. Wat die aanwijzingen zijn, zei hij niet. Maar volgens correspondent Kees Elenbaas wijzen alle tekenen op een IS-aanslag. "Er waren al berichten dat IS tijdens de ramadan aanslagen zou plegen. En er is deze maand ook al een aantal IS-leden gearresteerd."

Taxi

Yildirim zei dat de drie daders met een taxi naar de luchthaven waren gekomen. Daar lieten zij zich voor of in de buurt van de terminal voor internationale vluchten afzetten. Bij de ingang daarvan is een checkpoint. Bezoekers van de luchthaven moeten daar vaak wachten voordat ze naar binnen mogen.

Volgens Yildirim openden de terroristen het vuur en bliezen zich op. Een ambtenaar zei tegen persbureau AP dat twee terroristen zich opbliezen, toen de politie hen onder vuur nam. De derde zou zich op een parkeerplaats hebben opgeblazen.

Ooggetuigen zeggen dat een van de terroristen naar binnen wist te dringen en zich daar opblies. Dat wordt ondersteund door een videofilmpje dat vermoedelijk tijdens de aanslag is gemaakt. Daarop is te zien dat iemand met een wapen wordt neergeschoten en zich vervolgens opblaast. Of de beelden authentiek zijn is onduidelijk.

Een Zuid-Afrikaan vertelde tegen persbureau AP dat hij schoten hoorde toen hij met de lift in de aankomsthal aankwam. "Daar liep een man rond, hij was in het zwart gekleed en had een vuurwapen in zijn hand."

Elenbaas: "Ik heb daar verschillende keren in de rij gestaan. Dat is nu juist beangstigend: er is enorm veel controle op het vliegveld. Hoe konden ze dan toch voorbij het eerste controlepunt komen?"

 • EPA
  Politiemensen onderzoeken de vertrekhal van de luchthaven na de zelfmoordaanslag
 • AFP
  Politiemensen blokkeren de toegang tot de Atatürk-luchthaven in Istanbul
 • EPA
  Commandotroepen beveiligen de luchthaven na de aanslag
 • AFP
  Reizigers wachten buiten de luchthaven
 • AFP
  De veiligheidsdiensten staan paraat bij de hoofdingang van het vliegveld

Direct na de aanslag werd de luchthaven afgegrendeld en het vliegverkeer enige tijd stilgelegd. Een KLM-toestel moest terugkeren naar Schiphol. Ook vanmorgen is een vlucht van KLM naar Istanbul geannuleerd. Het vliegverkeer is inmiddels weer normaal.

Een vlucht naar Turkije keerde terug naar Schiphol

President Erdogan heeft de wereld opgeroepen vastberaden op te treden tegen terrorisme. "Terreurorganisaties maken geen onderscheid tussen Istanbul en Londen, Ankara en Berlijn, Izmir en Chicago, Antalya en Rome", zei hij.

De regeringen van Duitsland, de VS en Frankrijk hebben de aanslag veroordeeld en hun steun voor de Turkse regering uitgesproken.

De Atatürk-luchthaven is de grootste luchthaven van Turkije en tegelijkertijd een belangrijk overstappunt voor vluchten naar Azië, Afrika en Europa. Vorig jaar maakten meer dan 60 miljoen reizigers gebruik van de luchthaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl