Nicola Sturgeon na het stemmen over de brexit
NOS Nieuws

Schotland bereidt nieuw referendum voor

De kans is heel groot dat er een nieuw referendum komt over de onafhankelijkheid van Schotland. De Schotse eerste minister Sturgeon zei dat tijdens een persconferentie. "Het is overduidelijk een mogelijkheid die op tafel ligt." Ze heeft de procedure die daarvoor nodig is al in gang gezet en voegde eraan toe dat de regering doortastend wil handelen.

In haar toespraak zei ze bovendien dat vertegenwoordigers van Schotland zo snel mogelijk in gesprek gaan met de Europese Unie om alle mogelijkheden te bespreken voor een plek voor Schotland binnen de Europese Unie.

Vorig onafhankelijkheidsreferendum

De resultaten van het referendum over een brexit zijn door de Schotse regering met diepe teleurstelling ontvangen. In Schotland stemde een ruime meerderheid voor het blijven van Groot-Brittannië in de EU.

Sturgeon liet voor het brexitreferendum al doorschemeren dat er een nieuw onafhankelijkheidsreferendum zou kunnen komen. In september 2014 was er al een referendum over onafhankelijkheid. Toen koos een meerderheid van 55 procent ervoor bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl