NOS NieuwsAangepast

Schotland wordt niet onafhankelijk

De Schotten hebben ervoor gekozen om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven. De tegenstanders komen uit op ruim 55 procent, de voorstanders op een kleine 45 procent.

De nationalistische vice-premier Nicola Sturgeon gaf rond 6.30 uur toe dat het ja-kamp had verloren en zei dat ze persoonlijk bitter teleurgesteld is. "Ik heb met hart en ziel gestreden voor deze campagne, dus ik ben teleurgesteld dat we er net niet in zijn geslaagd te winnen", zei ze tegen de BBC.

Cameron feliciteert

Het Britse persbureau Reuters en de omroep BBC voorspelden even na 06.00 uur Nederlandse tijd allebei dat de Schotten binnen het Verenigd Koninkrijk willen blijven.

Drie kwartier later feliciteerde premier Cameron de leiders van het nee-kamp, die campagne voerden onder het motto Better Together. "Ik heb met Alistair Darling gesproken en hem gefeliciteerd met een uitstekende campagne."

"Het was een bijzondere nacht", twitterde Darling zelf. "Ik ben onder de indruk van alle vrijwilligers die zich hebben ingezet."

Vier districten voor

Van de 32 districten stemden er vier voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk, waaronder de stad Glasgow met 53,5 procent voor onafhankelijkheid. Edinburgh kwam onmiskenbaar in het nee-kamp met ruim 62 tegen 38 procent. De andere districten met een meerderheid voor waren Dundee, West Dunbartonshire en North Lanarkshire.

In Inverclyde was het verschil bijzonder krap: op 54.572 stemmen gaven 86 stemmen de doorslag voor handhaving van de huidige situatie.

Premier afwezig

Al bij de eerste resultaten waren er slechte voortekenen voor het ja-kamp. Enkele bolwerken van voorstanders bleken toch tegen onafhankelijkheid te hebben gestemd. Zo waren Clackmannanshire en de Western Isles ruim tegen afsplitsing.

Premier Salmond, die al lange tijd voor onafhankelijkheid pleitte, zegde vannacht een afspraak in Aberdeen af. Dat werd in de Britse media gezien als een teken dat hij zelf ook rekening hield met een verlies.

Hoge opkomst

Er zijn 4,2 miljoen stemgerechtigden in Schotland. De opkomst voor het referendum is hoog: 84,5 procent. In sommige districten ging zelfs meer dan 90 procent van de kiezers naar de stembus.

Rutte

Premier Rutte wil niets zeggen over de uitkomst van het referendum. "Ik neem dezelfde positie is als het Britse staatshoofd, namelijk dat we daarover geen positie innemen." Volgens Rutte is het echt een Britse binnenlandse aangelegenheid en is het niet passend daar commentaar op te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl