Betoging tegen de brexit in Londen
NOS Nieuws

Veel handtekeningen voor tweede brexit-referendum

Een online-petitie in Groot-Brittannië voor een tweede referendum was rond 18.00 uur Nederlandse tijd al meer dan 1,8 miljoen keer getekend.

De petitie werd vrijdag gestart door een groep tegenstanders van de brexit en haalde al snel 100.000 handtekeningen. Dat betekent dat het Britse parlement het referendumverzoek moet behandelen.

Minimumeisen

De initiatiefnemers vinden dat de opkomst bij het referendum van donderdag te laag is om te kunnen spreken van een duidelijke keuze van de Britten. De opkomst was 72 procent en 52 procent van de uitgebrachte stemmen was voor een brexit.

De tegenstanders van een brexit vinden dat bij een opkomst van minder dan driekwart van de kiesgerechtigden een meerderheid van 60 procent nodig is om de uitslag in beleid om te zetten.

De website van het parlement waarop de petitie kon worden getekend, heeft vrijdag door de enorme belangstelling zelfs enige tijd plat gelegen.

'Londen onafhankelijk'

Een andere petitie doet het ondertussen ook goed. 'Londen onafhankelijk en lid van de Europese Unie' heeft 100.000 handtekeningen gekregen. In Londen was 60 procent van de kiezers voor blijven.

Intussen klinken er een dag na brexit ook geluiden van mensen die spijt hebben dat ze voor uittreding hebben gestemd. Bij de BBC vertelt een man dat hij ervan uitging dat zijn stem er niet echt toe zou doen. Hij dacht dat hij Blijven-kamp wel zou winnen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In Londen is bij Westminster vanmiddag betoogd tegen de brexit. Enkele honderden mensen, vooral jongeren, verzamelden zich bij de parlementsgebouwen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl