Reuters
NOS Nieuws

Boris Johnson: geen haast met brexit

Boris Johnson, het gezicht van het vertrek-kamp van het Britse referendum, zegt dat er geen haast nodig is bij het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. Johnson reageerde voor het eerst op de uitslag van het referendum, waarin 52 procent voor een vertrek uit de EU stemde.

Johnson benadrukte dat op korte termijn er niets verandert voor de Britten. Het enige dat in gang moet worden gezet zijn volgens hem de voorbereidingen voor een vertrek.

Boris Johnson over de brexit

De Europese Unie verwacht dat premier Cameron "zo snel mogelijk" artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang zet, waardoor de onderhandelingen over de voorwaarden van het vertrek kunnen beginnen.

Onderdeel van Europa

Ook na dat vertrek zal het Verenigd Koninkrijk zich niet isoleren, zei Johnson. Hij wilde vooral jongeren geruststellen dat eerder het tegenovergestelde zal gebeuren: "We kunnen Europa niet de rug toekeren, we zijn onderdeel van Europa. Onze kinderen en kleinkinderen zullen een fantastische toekomst hebben als Europeanen."

Met deze uitslag blijft het Verenigd Koninkrijk volgens hem een grote Europese macht. "Maar er is simpelweg niet de behoefte om in de 21e eeuw deel uit te maken van een federale overheid in Brussel, die nergens ter wereld navolging vindt", zegt hij.

Dankzij zijn moed heeft dit land voor het eerst in 43 jaar de kans gekregen te stemmen in een EU-referendum.

Boris Johnson over premier Cameron

Johnson bedankte David Cameron, die vanochtend vanwege de uitslag van het referendum zijn vertrek aankondigde. Binnen de Conservatieven werd verschillend gedacht over het Britse lidmaatschap van de EU. Cameron voerde campagne voor het blijf-kamp; Johnson voor het vertrek-kamp.

Volgens Johnson heeft Cameron de Conservatieven en het Verenigd Koninkrijk fantastisch geleid. "Dankzij zijn moed heeft dit land voor het eerst in 43 jaar de kans gekregen te stemmen in een EU-referendum."

Strijd om opvolging

De oud-burgemeester van Londen zei niet of hij zich kandidaat stelt als opvolger van Cameron. In de Britse media wordt hij al wel genoemd als de grootste kanshebber om de nieuwe premier te worden. Ook de bookmakers vinden Johnson de gedoodverfde favoriet.

Andere kanshebbers zijn minister van Justitie Michael Gove en minister van Binnenlandse Zaken Theresa May. De verwachting is dat meer mensen zich kandidaat stellen.

Voor de machtswisseling zijn geen nieuwe parlementsverkiezingen nodig. Voor het partijcongres van de Conservatieven in oktober, moet de opvolger van David Cameron bekend zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl