Premier Rutte in Brussel
NOS Nieuws

EU: gesprek met Londen over brexit moet snel beginnen

Europa heeft een onvoorspelbare weg ingeslagen, maar de 27 EU-landen (minus Groot-Brittannië) zullen daar samen uitkomen. Dat staat in een reactie van de topbestuurders van de Europese Unie op de uitkomst van het brexit-referendum in Groot-Brittannië.

Premier Rutte (Nederland is voorzitter van de EU) heeft in Brussel de uitkomst besproken met de voorzitter van de Europese Raad, Tusk, voorzitter Schulz van het Europees parlement en commissievoorzitter Juncker. "De Britten hebben op een democratische wijze een keus gemaakt en dat respecteren wij", zei Rutte na afloop.

Artikel 50

De EU-top vindt dat premier Cameron zo snel mogelijk de onderhandelingen moet beginnen over de voorwaarden van het Britse vertrek uit de EU. Cameron zei eerder op de dag dat hij dat wil overlaten aan zijn opvolger. Dat zou dan op zijn vroegst in oktober zijn.

Bij een vertrek uit de EU moet artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in gang van worden gezet. Vervolgens moet de Britse uittreding twee jaar later zijn afgerond.

"Wij staan klaar om de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk over de vertrekvoorwaarden snel te beginnen'', zeggen Rutte, Tusk, Juncker en Schulz. "Tot die tijd blijft het land lid van de EU, met alle rechten en plichten die daarbij horen." Ze willen dat de Britten een hechte band blijven onderhouden met de EU.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl