Protest zwangeren en verloskundigen op Het Plein voor de Tweede Kamer
NOS Nieuws

Schippers garandeert: vrije keuze geboortezorg

Minister Schippers gaat met zorgverzekeraars praten over haar plannen voor de geboortezorg. De Tweede Kamer vreest dat de verzekeraars verloskundigen zullen dwingen om met gynaecologen samen te werken. Maar Schippers verzekert dat dit niet de bedoeling is en dat voor verloskundigen en zwangere vrouwen de vrije keuze blijft bestaan.

Schippers wil vanaf 2017 een nieuwe manier van bekostigen invoeren: de zogenoemde integrale bekostiging. Dat is één pot geld waar verloskundigen en gynaecologen per bevalling uit kunnen putten. De bedoeling is dat de twee beroepsgroepen, die vaak nog lijnrecht tegenover elkaar staan, beter gaan samenwerken.

De nieuwe manier van financieren is een toevoeging, benadrukt de minister. Verloskundigen en gynaecologen kunnen er ook voor kiezen om zelfstandig te blijven werken. In een debat zei ze dat zo'n tien regio's om de nieuwe manier van bekostigen hebben gevraagd.

Protest

De verloskundigen protesteren al de hele week tegen de plannen van Schippers. Zij vrezen dat zij op termijn hun zelfstandigheid kwijtraken en dat zwangere vrouwen niet meer vrij kunnen kiezen voor een thuisbevalling.

Vanmiddag waren zij op Het Plein in Den Haag. Vervolgens woonden zij het debat over de geboortezorg in de Tweede Kamer bij. Ze werden tot twee keer toe tot stilte gemaand door voorzitter Dijkstra (D66), die benadrukte dat het debat ook voor de Kamerleden "een zware bevalling" was.

Het onderwerp geboortezorg ligt zeer gevoelig. Kamerlid Dik (ChristenUnie) zei dat ze zelden zoveel bezorgde e-mails had gehad als voor dit debat. Minister Schippers beaamde dat. "Ik doe veel debatten in dit huis, maar heb nu ongelooflijk veel mails ontvangen."

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de plannen van Schippers en hoopt dat een betere samenwerking leidt tot een lagere babysterfte. PVV-Kamerlid Klever zei dat er in Nederland meer mensen sterven bij de geboorte dan bij verkeersongevallen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl