NOS Nieuws

Vanavond niet thuis bevallen in Amsterdam

Zwangere vrouwen in Amsterdam die vannacht moeten bevallen kunnen dat niet thuis doen. Ze moeten naar het Bevalcentrum West of de ziekenhuizen VUmc of AMC. De verloskundigen houden vanavond laat eerst een optocht met fakkels en daarna een stiptheidsactie, die tot 03.00 uur vannacht duurt.

Ze protesteren daarmee tegen de plannen van minister Schippers, die het met ingang van januari volgend jaar mogelijk wil maken alle zorg rond zwangerschap en bevalling uit één pot te betalen. Nu zijn er voor verloskundigen en ziekenhuizen nog gescheiden geldstromen. Dat leidt tot financiële rompslomp en dubbele declaraties, dus het systeem is inefficiënt en te duur, vindt de minister.

Uitstel

De verloskundigen zijn bang dat de nieuwe vorm van financiering leidt tot het sluiten van hun praktijken, omdat alleen de ziekenhuizen in staat zijn om alle zorg rond zwangerschap en bevalling te leveren. Dus, redeneren ze, zullen zorgverzekeraars de voorkeur geven aan contracten met ziekenhuizen en niet met verloskundigen. Overigens moet het nieuwe tarief naast de bestaande financieringsmogelijkheden komen.

De vroedvrouwen hechten sterk aan de mogelijkheid voor Nederlandse vrouwen, uniek in de wereld, om te kiezen voor thuis bevallen of in het ziekenhuis. Met de actie van vanavond willen ze laten zien wat de gevolgen van het nieuwe beleid kunnen zijn.

Ze pleiten voor uitstel van de maatregelen. Er lopen verschillende pilots waarin wordt gekeken hoe verloskundigen en gynaecologen beter kunnen samenwerken. De verloskundigen die vanavond demonstreren, pleiten ervoor om eerst die pilots af te maken en de resultaten daarvan af te wachten.

Politiek

De demonstratie vindt geen gehoor in Den Haag, omdat de plannen op een brede steun in de politiek konden rekenen. De regeringspartijen VVD en PvdA willen dat verloskundigen en gynaecologen meer en beter met elkaar gaan samenwerken. Volgens hen zal op die manier de babysterfte afnemen en deze nieuwe manier van financiering moet die samenwerking stimuleren.

De Tweede Kamer debatteert donderdag met minister Schippers over de plannen.

VVD en PvdA niet eens met protesterende verloskundigen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl