De wachtkamer van de afdeling gynaecologie in een ziekenhuis
NOS Nieuws

Protest verloskundigen vindt geen gehoor in Tweede Kamer

Verloskundigen maken zich grote zorgen over de plannen van minister Schippers om de geboortezorg anders te organiseren. Ze lieten deze week al een paar keer van zich horen, en demonstreren vanmorgen voor de Tweede Kamer. Ze vrezen dat ze hun zelfstandigheid kwijtraken.

Schippers wil dat de partijen in de geboortezorg beter gaan samenwerken. Ze introduceert daarom met ingang van volgend jaar een nieuwe manier van financieren. Er komt een nieuwe pot geld, waar verloskundigen en gynaecologen in het ziekenhuis samen uit kunnen putten. Per zwangerschap is er een bedrag te verdelen.

Geen belang

Deze mogelijkheid is extra. Verloskundigen en gynaecologen kunnen ook blijven kiezen voor de oude manier van financieren, waarbij ze allebei apart worden betaald. Maar Schippers denkt dat de nieuwe methode calamiteiten kan voorkomen, omdat verloskundigen en gynaecologen er dan geen belang meer bij hebben om een zwangere vrouw zo lang mogelijk 'vast te houden'.

De Tweede Kamer debatteert vanmiddag over de plannen. Maar veel zal er niet aan veranderen. Minister Schippers krijgt steun van de regeringspartijen VVD en PvdA, en daarmee is er een Kamermeerderheid.

VVD: de angst van verloskundige is nergens op gebaseerd

VVD-Kamerlid Arno Rutte vindt dat de nieuwe financieringsmogelijkheid hard nodig is. "De vermijdbare babysterfte is in Nederland te hoog", zegt hij. "We moeten vooruit, naar een betere samenwerking tussen verloskundige en gynaecoloog voor het behoud van het leven van vele kinderen in het land."

Hij vindt dat de angst van de verloskundigen onterecht is. "Het bijzondere is dat op vele plekken al op een nieuwe manier wordt gewerkt. En wat blijkt? Dat daarin niet minder, maar meer vrouwen kiezen voor een verloskundige bij de bevalling en het aantal bevallingen in ziekenhuizen dus afneemt."

Wolbert: verloskundigen en gynaecologen moeten beter samenwerken

Kamerlid Wolbert van de PvdA is het daarmee eens. Zij zegt dat het uiteindelijk niet gaat om de manier waarop het geld wordt verdeeld, maar om een betere samenwerking. "Geld is bijzaak", zegt ze. "Het gaat erom dat de geboortezorg in Nederland niet goed genoeg is. En dat betekent dat er elke dag in Nederland baby's sterven of gehandicapt raken, terwijl dat niet nodig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl