Cameron hield voor zijn ambtswoning een toespraak over het EU-referendum.
NOS Nieuws

Cameron over brexit-referendum: 'Brits don't quit'

Met slechts twee dagen te gaan tot het EU-referendum waarschuwde de Britse premier Cameron vandaag een laatste keer voor de gevaren van een Brits vertrek uit de EU. Cameron hield zijn pleidooi met zijn officiële ambtswoning aan Downing Street op de achtergrond. De Britten gaan donderdag naar de stembus om te stemmen over een mogelijke brexit. De premier zei dat EU-lidmaatschap belangrijk is voor de veiligheid en welvaart in Groot-Brittannië.

Cameron waarschuwde dat een vertrek uit de EU onomkeerbaar is. Hij maakt zich zorgen over de grote economische gevolgen van een Brits vertrek. Cameron riep de Britten op om te stemmen voor "onze kinderen en kleinkinderen". Volgens hem is het belangrijk voor hen dat de Britten niet geïsoleerd raken door een brexit. De premier deed zijn uitspraken enkele uren voor een groot tv-debat in het Wembley stadion.

Volgens de jongste peiling wil 44,9% van de Britten binnen de EU blijven. Dit is een daling vergeleken met eerdere peilingen. 43,8% zou volgens de peiling stemmen voor een brexit. De resultaten van de peiling werden gepubliceerd tijdens de toespraak van Cameron.

Arron Banks, betrokken bij de vertrek-campagne, zegt dat de last-minute toespraak van Cameron een signaal is dat hij zich zorgen maakt over de uitslag van het referendum:

Vanuit het Europese bedrijfsleven klinken al langer zorgen over een brexit. Nissan nam gisteren juridische stappen tegen Vote Leave, dat verantwoordelijk is voor de vertrek-campagne. Verschillende autofabrikanten zijn bang dat hun verkoopcijfers lijden onder een brexit.

Vliegtickets

Oprichter van Easyjet, Sir Stelios Haji-Ioannou, mengde zich vandaag in de blijf-campagne. Hij waarschuwde voor duurdere vliegtickets als de Britten besluiten uit de Europese Unie te vertrekken. Volgens hem kan er goedkoop met Easyjet worden gevlogen door de Europese interne markt. Stelios zegt dat het onzeker is of Britse luchtvaartmaatschappijen hier na een brexit nog gebruik van kunnen maken.

Volgens adviesorganisatie KPMG zullen de gevolgen voor de luchtvaart wel meevallen. EU-lidstaten hebben volgens KPMG geen profijt bij belemmeringen van de Britse luchtvaart.

Moord

De brexitcampagne werd zondag hervat. Na de moord op Labourlid Jo Cox was de campagne drie dagen stilgelegd. Volgens de man van Cox werd het Labourlid vermoord om haar politieke denkbeelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl