NOS Nieuws

Brexit of bremain? Ook immigranten in Brick Lane zijn verdeeld

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

  • Guus Dietvorst

    redacteur NOS Online

"Het land is best wel vol. We moeten het rustiger aan doen wat betreft immigratie en dus ben ik voor een brexit." Het zijn de woorden van een eigenaar van kledinggroothandel Karir & Sons op Brick Lane, het hart van Banglatown in Londen. Het stikt van de Bengaalse en Indiase bedrijven in de straat. Voor de meesten spelen vooral immigratie en de economie een rol bij hun stemkeuze donderdag bij het EU-referendum.

Paul Karir is van Indiase afkomst en heeft zijn kledingbedrijf al 35 jaar. Hij is stellig: "Ik ben bang dat de EU binnenkort zegt: jullie moeten de euro nemen. Dat willen we helemaal niet, het is een zinkend schip. Wij willen gewoon het pond houden. Dat is een sterke munt."

Karir exporteert niet naar Europa, dus hij is niet bang dat hij inkomsten gaat mislopen. "Vroeger stond het hier vol met busjes met nummerborden van overal, maar dat is niet meer zo. Er zijn te veel goederen in alle landen en er is geen vraag meer. Niemand in Europa koopt wat van ons. Dus heb ik de EU niet nodig."

Als Schotland ons verlaat, staan we helemaal alleen.

Winkelier Rahman.

Rahman, die in een kleine supermarkt werkt, bekijkt het vanuit een ander perspectief. "Natuurlijk moeten we blijven, we moeten een open markt zijn met Europa. Bovendien is het ook beter voor de veiligheid, we staan sterker tegen allerlei bedreigingen."

De 38-jarige winkelier van Bengaalse afkomst heeft zelfs een plaatsje in zijn hart voor de Schotten, zegt hij in gebroken Engels. "Ja, Schotland dreigt ons te verlaten als we uit EU gaan. Ze gaan dan een eigen referendum houden. Nou dan staan we helemaal alleen."

Winkelier Rahman

Maar ook voor de uit Bangladesh afkomstige Rahman spelen economische belangen. "Het wordt moeilijk voor kleine ondernemers als ik. De prijzen gaan vast omhoog en dan komt hier niemand meer."

De winkelier weet dat immigratie ook een issue is bij het referendum. "Natuurlijk, dat hoor je de hele tijd, maar ik vind dat dat juist beter is voor het leven hier. Kijk dan naar al die verschillende mensen op straat. Dat is toch fantastisch. Ze dragen bij aan Engeland, op zijn minst aan het sociale leven." Zo zeker als Rahman is (hij heeft al 'in' gestemd, per post), zo twijfelachtig is zijn buurman Sher.

De 34-jarige eigenaar van een geldwisselkantoor is er nog niet uit. "Waarschijnlijk stem ik voor blijven. Of nou ja, dat is voor 50 procent zeker."

Al die mensen uit arme Europese landen komen hier profiteren van ons.

Sher Mahmud.

Ook bij de Bengaal Sher Mahmud gaat het om immigratie en economie. "Het is goed voor mijn zaak om in de EU te blijven. Als het pond sterk is, komen veel mensen hier geld naar Bangladesh sturen", zegt hij terwijl hij naar de koers wijst die op zijn raam staat.

"Maar wat betreft migranten moeten we echt uit de EU. Al die mensen uit arme Europese landen komen hier profiteren van ons. Ze misbruiken ons systeem en nemen alleen maar, zonder iets terug te geven."

Sher Mahmud

Zelf kreeg Mahmud een jaar geleden zijn Britse paspoort. "Toen ik hier kwam in 2011 moest ik een cursus Engels doen en ik moest bewijzen dat ik iets kon toevoegen. Dat geldt niet voor EU-migranten en dat is oneerlijk. Dat is discriminatie. Donkere mensen moeten van alles en blanke Europeanen mogen gewoon binnenkomen en profiteren."

Maar wat gaat hij nou stemmen? "Vanavond is er een groot debat in Wembley tussen de voor- en tegenstanders. Dat ga ik kijken en dan hoop ik dat een van de twee kampen mij overtuigt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl