Tegenstanders van een vertrek uit de EU tijdens een bijeenkomst in het Hyde Park
NOS Nieuws

Dit was het weekend: brexit-campagne hervat, Ronaldo mist en Vaderdag gevierd

Voor als je iets anders te doen had dan nieuws volgen, hebben wij het belangrijkste nieuws van dit weekend op een rijtje gezet.

Campagne weer van start

Na de moord op de Britse parlementariër Jo Cox is zondag de campagne voor het brexit-referendum weer van start gegaan. Veel politici roepen sinds haar dood op om een minder harde toon te gebruiken in het debat. In Hyde Park in Londen is een pro-EU-bijeenkomst, die begonnen wordt met een minuut stilte. Daar spreekt onder anderen Alistair Campbell, partijgenoot van Cox. Hij noemt een mogelijk vertrek uit de Europese Unie niets minder dan een catastrofe.

Saamhorigheid

Op zaterdag houdt de zus van Cox, Kim Leadbeater, een toespraak op de plek van de moordaanslag in Birstall. Ze spreekt haar dank uit voor alle steunbetuigingen die de familie de afgelopen dagen heeft ontvangen. De zus benadrukt hoe belangrijk saamhorigheid is. "We moeten doorgaan met die kracht en solidariteit. Dat is een deel van Jo's nalatenschap", zegt ze. "We moeten ons richten op wat Jo zou noemen: 'dat wat ons verbindt' en niet 'dat wat ons verdeelt'."

'Jo zou willen dat we die kracht en solidariteit vasthouden'

Negatief advies

De psychiatrische patiënt die vrijdag in Zelhem een ongeluk veroorzaakte waarbij een jongetje van vier omkwam, was net onder voorwaarden vrijgelaten uit voorarrest. Dat blijkt uit een verklaring van de rechtbank in Zutphen. De 38-jarige man uit Doetinchem botst vrijdag in een gestolen auto van een justitiepsycholoog op een gezin uit Stolwijk. Het NRC Handelsblad meldt zondag dat de reclassering afgelopen maart een negatief advies uitbracht over het vrijlaten van de man.

Grote gok

Een wel heel aparte wedstrijd in het Duitse dorp Langenbruck. Daar wint Hans Roest uit Leiderdorp het WK grote neuzen. Het reukorgaan van de Nederlander is 65,9 millimeter lang en 52,52 millimeter breed.

De Nederlander Hans Roest heeft de grootste neus van de wereld. In het Duitse Langenbruck is hij tot wereldkampioen uitgeroepen

Boetekleed

"Een grote persoonlijke fout." Zo noemt Cristiano Ronaldo zijn gemiste penalty in de EK-wedstrijd tegen Oostenrijk. In de slotfase van het duel schiet de vedette van Portugal de bal tegen de paal. Mede daardoor komen de Portugezen niet verder dan 0-0 en spelen ze voor de tweede keer op rij gelijk. De vorm lijkt dit EK te ontbreken bij de Real Madrid-aanvaller. "Ik voel me verder goed. Daar ligt het niet aan. Maar ik ben natuurlijk wel erg teleurgesteld", zegt hij over zijn optreden.

Misdragingen

Het zijn drukke tijden voor de UEFA. De disciplinaire commissie van de Europese voetbalbond stelt opnieuw onderzoeken in naar misdragingen van voetbalfans op het EK in Frankrijk. Zo gooien supporters van België vuurwerk op het veld tijdens de wedstrijd tegen Ierland. Supporters van Hongarije gaan onder meer op de vuist met stewards. Zaterdag maakt de UEFA ook al bekend een onderzoek te starten naar het gedrag van de aanhang van Kroatië en Turkije.

Sponsorloop

In de nacht van zaterdag op zondag doen zo'n 2800 deelnemers mee aan de Nacht van de Vluchteling, een wandeltocht van 40 kilometer. Er zijn twee routes: eentje van Rotterdam naar Den Haag, de andere van Nijmegen naar Arnhem. Onder de wandelaars zijn presentator Art Rooijakkers en Kamerleden Linda Voortman (GroenLinks), Sharon Gesthuizen (SP) en Stientje van Veldhoven (D66). De opbrengst van de sponsorloop is ruim 1 miljoen euro.

'Een klein beetje pijn kan er wel vanaf'

Vaderdag

Zondag is het Vaderdag. Ook de Obama's vieren deze dag. Dat doen ze niet in Washington, maar in het Yosemite National Park in Californië. De president is met zijn vrouw en dochters op vakantie in het westen van de VS en bezoekt daar verschillende nationale parken.

Record

Het festival Oerol op Terschelling heeft dit jaar een recordaantal kaarten verkocht: 135.000. Het is de 35ste keer dat het culturele festival, dat tot zondag duurt, wordt gehouden op het Waddeneiland.

Komende week...

Maandag doet de rechtbank van Den Bosch uitspraak in het hoger beroep in de zogenoemde scooterzaak. Vorige maand eiste het Openbaar Ministerie acht jaar cel tegen Mohamed el G. en Mohamed A. Die reden zes jaar geleden de Arnhemmer Mario van de Geijn dood. Beide verdachten zeggen dat de ander de scooter bestuurde.

Voor degenen die maandag van plan zijn om naar buiten te gaan, zijn een paraplu en een regenpak geen overbodige luxe. In een groot deel van het land gaat het urenlang onophoudelijk regenen. Weerplaza verwacht dat het 12 tot 15 uur nat blijft.

Woensdagavond laat is het duidelijk welke landen zich allemaal geplaatst hebben voor de volgende ronde op het EK in Frankrijk. Dan worden de laatste groepsduels afgewerkt. Zaterdag staan de eerste wedstrijden in de achtste finales op de rol.

Donderdag stemmen de Britten voor of tegen een vertrek uit de Europese Unie. De uitslag wordt vrijdagochtend vroeg verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl