Het ongeluk gebeurde bij een inhaalactie van de autodief
NOS Nieuws

Reclassering was tegen vrijlaten doodrijder Zelhem

De reclassering had een negatief advies uitgebracht over het vrijlaten van de 38-jarige Doetinchemmer die vrijdag een jongetje van 4 doodreed in Zelhem. Dat meldt NRC Handelsblad. De man, een psychiatrisch patiënt, zat al een half jaar in voorarrest en werd acht dagen voor het ongeluk vrijgelaten, in afwachting van zijn proces. Hij moet in die zaak terechtstaan voor onder meer mishandeling en bedreiging.

Nu blijkt dat de reclassering in maart een rapport schreef waarin werd aangeraden de man niet vrij te laten. Persrechter Post zegt in de NRC dat besloten werd hem toch, onder voorwaarden, vrij te laten omdat zijn toestand sindsdien stabieler was geworden en hij medicatie slikte. Ook wilde hij meewerken aan psychologisch onderzoek.

Vangnet

Enkele dagen na zijn vrijlating trok de reclassering weer aan de bel omdat de man labieler werd. De reclassering adviseerde opname in een kliniek, maar de rechter moest daar nog een besluit over nemen. Dat zou enkele dagen duren. In die tijd stal de man de auto van een psycholoog die bij hem op bezoek was en veroorzaakte hij het dodelijke ongeluk.

Persrechter Post zegt in de krant dat er, hoe afschuwelijk de zaak ook is, wat de rechtbank in Zutphen betreft geen fouten zijn gemaakt. "De belangenafweging was zuiver, maar het vangnet dat we creëren is nooit honderd procent waterdicht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl