Ruud van Mierlo kreeg persoonlijk van staatssecretaris Dekker te horen dat hij cum laude is geslaagd
NOS Nieuws

Drie negens en vijf achten: Ruud slaagt cum laude

Onder de leerlingen die vandaag de uitslag van hun eindexamen horen, zitten voor het eerst mensen die cum laude zijn geslaagd. Staatssecretaris Dekker ging vanochtend zelf naar Nederweert om de 16-jarige vmbo-scholier Ruud van Mierlo te vertellen dat hij de aanduiding 'cum laude' op zijn diploma krijgt.

Cum laude is Latijn voor 'met lof'. Ruud had drie negens en vijf achten. "Ik ben echt overdonderd", zei Ruud toen de staatssecretaris met meerdere cameraploegen voor z'n deur stond. "Ik dacht dat ik het examen Engels niet goed genoeg had gemaakt, maar dus toch. Ik ben erg blij!"

Met ingang van dit schooljaar verdienen geslaagden op vwo, havo en vmbo de aanduiding cum laude als ze gemiddeld een 8 of hoger hebben gehaald en geen onvoldoendes hebben.

Blije Ruud cum laude geslaagd

Tandje bij

Volgens Dekker krijgen toptalenten op die manier meer erkenning voor hun prestaties. Hij hoopt dat de extra aantekening leerlingen uitdaagt om "een tandje bij te zetten". De staatssecretaris vindt dat de Nederlandse leercultuur ambitieuzer moet worden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel kandidaten dit jaar hun examen cum laude hebben afgerond. De afgelopen jaren haalden zo'n 2500 leerlingen per jaar een score waarmee ze voor de aanduiding in aanmerking zouden zijn gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl