NOS Nieuws

Dekker: vraagtekens bij twee examens per jaar

Staatssecretaris Dekker is niet erg enthousiast over het plan om twee keer per jaar eindexamens af te nemen. Het College voor toetsen en examens zei vanochtend dat door twee examenperiodes leerlingen zorgvuldiger en rustiger aan hun examens kunnen werken. Ook zouden ze bijvoorbeeld vakken waar ze goed in zijn eerder kunnen afronden.

In een reactie zegt Dekker dat hij op zich groot voorstander is van flexibilisering in het onderwijs. Maar hij benadrukt dat je altijd in de praktijk moet kijken wat echt toegevoegde waarde heeft.

Dekker wijst erop dat in 2009 zonder veel succes al met een tweede examenperiode is geëxperimenteerd. "Het bleek scholen vrij veel extra tijd te kosten en leerlingen niet veel op te leveren. Die kunnen immers maar een keer per jaar doorstromen naar een andere opleiding."

Jaar eerder

De staatssecretaris benadrukt dat leerlingen wel vakken een jaar eerder kunnen afronden. Iemand kan bijvoorbeeld in het voorlaatste jaar examen doen in bepaalde vakken om zo in het examenjaar tijd over te houden voor vakken die hij moeilijk vindt of voor extra vakken.

De VO-Raad en het Landelijk Aktie Komitee Scholieren reageren positief op het plan van het College.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl