'Nooit verwacht dat ik hier moet wachten op examentelefoontje'
De een wacht thuis, de ander is al lekker met vakantie en er is ook iemand die in een ziekenhuisbed op de intensive care wacht op het verlossende telefoontje. Na vanmiddag weten 210.000 scholieren of ze geslaagd zijn. Op social media is te zien hoe leerlingen en familieleden de laatste uurtjes beleven.
Allereerst is het erg verschillend of een rinkelende telefoon opluchting of verdriet brengt. "Hier worden we gebeld als ze gezakt zijn, dus we hopen juist dat de telefoon níet gaat", schrijft een moeder op Facebook. Andere scholieren willen juist geen deurbel horen vandaag. Daar komt de mentor aan huis als de examens niet gehaald zijn.
Grapjes zijn altijd een goede manier om examenstress te bestrijden. Op Twitter regent het dan ook woordgrapjes over afwachtende scholieren.
Druk bezig blijven blijkt een populaire strategie. "Pff, ik ga het huis maar schoonmaken", schrijft een ouder met twee zonen die examen hebben gedaan. "Naar de paarden om foto's te maken en die vanmiddag bewerken tot de telefoon gaat", zegt Sabine Nagels op Facebook.
In het ziekenhuis
Helaas is iets leuks ondernemen niet voor iedereen weggelegd. "Zou met mijn dochter naar de stad gaan voor afleiding, maar nu ligt ze in het ziekenhuis vanwege een zware astma-aanval", laat Ida Steenhuis weten. De moeder heeft vlaggen en versiering meegenomen om goed nieuws toch te kunnen vieren.
Dochter Ilana (17) beleeft de aanloop naar de uitslag met een dubbel gevoel: "Ik ben nu meer bezig met mijn gezondheid dan met mijn havo-diploma. Nooit verwacht dat ik op de intensive care (IC) af zou moeten wachten." Ze heeft daardoor wel een stuk minder last van examenstress dan sommige vriendinnen. "Die lagen er de hele nacht van wakker. Ik was zo moe dat ik prima kon slapen", lacht Ilana. Inmiddels gaat het beter met haar en ligt ze niet meer op de IC.
Het contrast is groot met Ruben uit Amsterdam: "Zit met cocktails aan een zwembad in Bali te wachten. Duurt best lang, hier om 19.00 uur pas de uitslag vanwege het tijdsverschil."
Sommigen hoeven niet te wachten, want ze weten al lang dat ze het diploma gaan halen. En daar zijn banketbakkers heel blij mee.