Tanks van de NAVO bij een oefening vorige maand in Polen EPA

De NAVO-lidstaten gaan deze week akkoord met het sturen van vier multinationale bataljons naar Polen, Estland, Letland en Litouwen. "Dit is een duidelijk signaal dat de NAVO bereid is om elk lid van het bondgenootschap te beschermen", zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg in Brussel. De ministers van Defensie van de NAVO-lidstaten zijn daar deze week bijeen. 

Polen en de drie Baltische staten voelen zich bedreigd door Rusland, door de annexatie van de Krim in 2014 en door de Russische steun aan de separatisten in Oost-Oekraïne. In elk van de vier landen wordt daarom een "robuust" bataljon gestationeerd, waarvan militairen uit meerdere lidstaten deel uitmaken. Elk bataljon bestaat uit zo'n 1000 militairen. Ze staan onder leiding van een Amerikaanse, Duitse, Britse en een vermoedelijk Canadese commandant. 

Symbolisch

De regeringen van Polen en de Baltische staten zijn bang dat deze versterking te klein en te symbolisch is om een Russische aanval te voorkomen. Zo willen ze betere bescherming tegen aanvallen van Russische raketten en vliegtuigen. Andere lidstaten willen daar niet aan, omdat ze bang zijn dat de Russen dat als bedreigend zullen ervaren. Rusland ontkent dat het slechte bedoelingen heeft met de Baltische staten. 

In februari besloot de NAVO al tot uitbreiding van de snelle reactiemacht van het bondgenootschap in Oost-Europa. In april stuurde de VS geavanceerde F-22 gevechtstoestellen van de Amerikaanse luchtmacht naar de regio.

Polen is sinds 1999 lid van de NAVO. De Baltische staten werden in 2004 toegelaten. Tot begin jaren 90 maakten de Baltische landen gedwongen deel uit van de communistische Sovjet-Unie.

STER reclame