Jens Stoltenberg
NOS Nieuws

NAVO breidt snelle reactiemacht in Oost-Europa uit

De NAVO versterkt zijn vooruitgeschoven gevechtseenheden in het oosten van Europa. De snelle reactiemacht in de regio bestaat al uit 40.000 man, gevechtsvliegtuigen en marineschepen.

De NAVO-ministers van Defensie hebben op de eerste dag van een tweedaags beraad in Brussel ingestemd met de uitbreiding. "Dit moet duidelijk maken dat een aanval tegen een bondgenoot een aanval op ons allen is", zei secretaris-generaal Stoltenberg. Met hoeveel militairen de reactiemacht wordt uitgebreid, wordt later besloten.

De regering-Obama heeft onlangs zijn defensiebudget voor Europa verviervoudigd om extra mankracht en tanks naar Oost-Europa te kunnen sturen. De Amerikaanse minister Carter liet doorschemeren dat er door die versterking tot duizend man worden gelegerd in Polen, Bulgarije, Roemenië en de drie Baltische staten.

De Russen

De NAVO zal op elke agressie onmiddellijk krachtig reageren, zei Stoltenberg, zonder landen bij naam te noemen. Wel zei hij dat de "substantiële troepenopbouw" van de Russen in Syrië tot instabiliteit en gevaarlijke situaties leidt.

De reactiemacht in het oosten van Europa heeft veel te maken met de Russische agressie in het oosten van Oekraïne en de gevolgen van de annexatie van de Krim. De reactiemacht bestaat uit flexibele eenheden die rouleren in Oost-Europese lidstaten.

Migratiecrisis

Het bondgenootschap zoekt niet de confrontatie en is ook niet uit op een nieuwe Koude Oorlog, zei Stoltenberg. "De verhoogde paraatheid en extra troepeninzet zijn een antwoord op de enorme veiligheidsuitdagingen die spelen aan de randen van Europa."

Over het Turkse verzoek om militaire steun bij het controleren van de vluchtelingenstroom tussen de NAVO-landen Griekenland en Turkije zijn de ministers nog in gesprek. Stoltenberg hoopt dat hij morgen meer kan vertellen over een rol van het bondgenootschap in de migratiecrisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl