Amerikaanse militairen bij twee F-22's in Litouwen
NOS Nieuws

VS laat spierballen zien in Oost-Europa

De VS heeft twee van zijn meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen, F-22's, naar Litouwen gestuurd. Voor de Baltische staat is de komst van de F-22's een Amerikaans gebaar van steun tegenover het militaire machtsvertoon van Rusland. De afgelopen weken hebben Russische straaljagers schijnaanvallen uitgevoerd, onder meer op een Amerikaans oorlogsschip in de regio.

Eerder deze week landden de twee F-22's al in Roemenië en vorig jaar kregen Polen en Estland al bezoek van deze toestellen, die onmogelijk op de radar zijn op te sporen.

Boven de luchtmachtbasis Siauliai in Litouwen lieten de piloten van de twee F-22's vandaag 20 minuten lang zien wat de toestellen kunnen voordat ze landden voor een inspectie door de Litouwse president, Dalia Grybauskaite. Zij zei dat de VS hiermee laat zien dat het klaarstaat om de regio met de modernste middelen te verdedigen.

De VS heeft de militaire steun aan Oost-Europese NAVO-bondgenoten versterkt na de annexatie van de Krim door Rusland en Russische steun aan rebellen in het oosten van Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl