NOS Nieuws

Qatar zet Nederlandse Laura het land uit

De Nederlandse Laura (22) die vastzit in Qatar krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en wordt het land uit gezet. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken na berichtgeving van RTL-journalist Olaf Koens vanuit de rechtbank in Qatar.

De vrouw uit Utrecht is veroordeeld voor overspel en openbare dronkenschap. Ze krijgt ook een boete van omgerekend zo'n 750 euro. Laura was zelf niet in de rechtbank aanwezig.

Afgelopen weekend werd bekend dat de vrouw al drie maanden in de gevangenis zit in het streng-islamitische land. Volgens haar advocaat werd ze opgepakt nadat ze aangifte had gedaan van verkrachting. Buitenechtelijke seks is strafbaar in Qatar.

Man ook schuldig

De man die Laura zou hebben verkracht is ook schuldig bevonden. Hij is veroordeeld tot honderd zweepslagen wegens 'geslachtsgemeenschap' en veertig voor alcoholconsumptie.

De vrouw wordt opgevangen door de ambassadeur en personeel van de ambassade, laat het ministerie weten. Zodra de boete betaald is, wordt ze vrijgelaten. De ambassade bekijkt in overleg met de vrouw hoe snel ze het land uit kan.

Advocaat Brian Lokollo is blij met de uitspraak. "Ik ben blij dat ze wordt uitgezet en naar Nederland komt. Ze komt snel, ik weet nog niet precies wanneer." Ook is hij blij met de inzet van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Buitenlandse Zaken heeft veel werk verricht, ik wil ze bedanken voor alle inspanningen en een groot compliment geven", zegt Lokollo.

Flarden

Volgens Lokollo zegt Laura dat ze op een feestje is gedrogeerd en daarna is meegenomen en verkracht. Ze kan zich weinig herinneren van wat er is gebeurd.

"Er is een flard dat ze met een man het hotel uitloopt en in een taxi stapt. Het volgende is dat ze wakker wordt in het voor haar onbekend appartement en tot ontdekking komt dat ze is verkracht", zei de advocaat zaterdag.

Laura was in Qatar op vakantie met een vriendin.

Haar moeder is dolblij met de uitspraak. "Ik heb Laura nog niet zelf gesproken. Ik hoorde het van journalisten die belden. De telefoon staat roodgloeiend, ik heb nog niet gesproken met een advocaat of iemand van Buitenlandse Zaken."

"Ik weet nog niet wanneer ze thuiskomt, maar dat is niet zo belangrijk. Het belangrijkste is dat ze weer naar huis komt. Dit is het nieuws waar ik al dagen op zit te wachten. Ik heb er nachten niet van geslapen, maar nu ben ik dolgelukkig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl