Vitaly Moetko is niet blij
NOS Sport

ARD: Russische minister van Sport betrokken bij dopingschandaal

Vitaly Moetko, minister van Sport in Rusland, is volgens de Duitse tv-zender ARD betrokken bij een dopingschandaal. Dat blijkt uit een nieuwe documentaire die opnieuw moet aantonen dat de Russische staat een dopingnetwerk steunde. Vanavond wordt de docu uitgezonden op de Duitse televisie.

Moetko zou een op doping betrapte voetballer de hand boven het hoofd hebben gehouden. In mei verontschuldigde de minister zich nog voor de Russische atleten die doping hebben gebruikt. Hij zei toen tegen de Sunday Times dat hij zich schaamde voor hen. "Maar doping is een wereldwijd probleem, niet alleen een Russisch probleem."

Vitaly Moetko tijdens de presentatie van de Confederations Cup

Eind 2014 onthulde ARD-journalist Hajo Seppelt de dopingcultuur binnen de Russische sportwereld. En daar bleef het niet bij.

Seppelt ging door en bracht ook aan het licht dat geschorste Russische coaches hun werk gewoon voortzetten, dat andere coaches in dopingproducten handelen en dat Anna Antseliovitsj, directeur van het Russische anti-dopingagentschap, atleten doodleuk heeft geïnformeerd wanneer sporters gecontroleerd zullen worden.

Spelen in gevaar

Door nieuwe onthullingen loopt de Russische atletiek het risico om definitief uitgesloten te worden van deelname aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Na een diepgaand onderzoek, ingesteld in vervolg op de documentaires van Seppelt, lieten de IAAF en het WADA vorig jaar weten dat de Russische atletiekbond op korte termijn schoon schip moet maken.

Indien de Russische bond daar geen gehoor aan geeft, zullen Russische atleten voor langere tijd worden uitgesloten van internationale wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl