'Poetin genoemd in dopingaffaire Russische atletiek'
Vladimir Poetin heeft mogelijk een rol gespeeld bij het weren van negen van dopinggebruik verdachte Russische atleten van de wereldkampioenschappen atletiek in 2013. Die vonden destijds plaats in Moskou.
Het Amerikaanse persbureau AP meldt dat op basis van het WADA-rapport dat donderdagmiddag in Duitsland wordt gepresenteerd. Voormalig IAAF-voorzitter Lamine Diack zou een advocaat opdracht hebben gegeven een deal met de Russische president te sluiten om er zo zeker van te zijn dat de negen verdachte Russische atleten niet op de WK in actie zouden komen.
In het tweede rapport gaat het wereld-antidopingbureau dieper in op de misstanden binnen de internationale atletiekfederatie IAAF. Het eerste rapport in november vorig jaar bracht een gestructureerd doping- en fraudeprogramma binnen de Russische atletiekwereld aan het licht.
De Russische atletiekbond en de Russische overheid speelden daar een belangrijke rol in, maar ook officials van de IAAF zouden nauw bij de fraude betrokken zijn.
Corruptie diep in de organisatie
Volgens AP staat in het tweede WADA-rapport dat corruptie diep in de organisatie van de IAAF is doorgedrongen. Volgens het wereld-antidopingbureau moet de atletiekfederatie compleet hervormd worden. De onderzoekers zijn van mening dat het onmogelijk is dat bestuursleden van de IAAF - inclusief de net gekozen voorzitter Sebastian Coe - niets hebben geweten van de omvang van de dopingpraktijken in Rusland. "Het kan niet worden genegeerd of worden afgedaan als het werk van een paar mensen die alleen handelden."
Negen verdachte Russische atleten
In het rapport wordt aangegeven dat IAAF-advocaat Huw Roberts bijeenkomsten had met de toenmalige voorzitter Lamine Diack, waarbij hij de informatie over de negen van dopinggebruik verdachte Russische atleten rechtstreeks aan de voorzitter overdroeg. Diack kreeg de vraag hoe het probleem moest worden opgelost. De Senegalees liet weten dat alleen president Poetin voor een oplossing kon zorgen. Diack en Poetin zijn goed bevriend.
De negen atleten kwamen uiteindelijk niet in actie tijdens de WK in Moskou, maar verder onderzoek van de IAAF of eventuele strafmaatregelen zijn er nooit gekomen. Wel opvallend was dat de Russen aanvankelijk zes miljoen dollar zouden betalen voor de uitzendrechten van de WK en dat dat bedrag in 2012 ineens verhoogd werd naar 25 miljoen dollar.
De presentatie van het tweede WADA-rapport is donderdagmiddag vanaf 15.00 uur rechtstreeks te volgen via NOS.nl.