Sebastian Coe, voorzitter van de internationale ateltiekfederatie
NOS Sport

Coe: hopen op vooruitgang Russen

Niet eerder dan mei volgt er meer duidelijkheid over de deelname van Russische atleten aan internationale toernooien, zoals de Olympische Spelen. Dat zei Sebastian Coe in een interview met de NOS na afloop van de bestuursvergadering van de internationale atletiekfederatie. De voorzitter van de IAAF wilde niet ingaan op de vraag of de Russen de Spelen van Rio gaan halen komende zomer: "Ik zal wachten op het rapport van mei. Dan is het duidelijk."

Vandaag werd bekend dat de commissie die toezicht houdt op het antidopingbeleid in de Russische atletiek nog niet klaar is met haar werk. De voorzitter van de commissie, de Noor Rune Andersen, zei dat er belangrijke stappen zijn genomen, maar dat er ook nog belangrijke stappen moeten worden genomen en dat de commissie en de Russische atletiekbestuurders daarvoor nog extra tijd nodig hebben.

Tevreden met voortgang

Coe toonde zich tevreden met de voortgang: "Het is duidelijk geworden dat zij niet gehinderd worden in hun werk. Ze komen in mei met hun rapport en hopelijk is er dan vooruitgang getoond."

De Russische atletiek kwam deze week opnieuw in opspraak na een nieuwe Duitse documentaire waaruit bleek dat geschorste coaches nog steeds aan het werk zijn en dat zeker een van de trainers nog steeds doping verkoopt. Andersen toonde zich bezorgd over de nieuwe signalen en ook Coe ziet de importantie ervan in: "Alle informatie die we krijgen via journalisten is ook belangrijk voor ons."

Coe: in mei meer duidelijkheid over Rusland

Geen Russisch, maar mondiaal probleem

Vitali Moetko zegt dat Rusland aan alle voorwaarden voldoet om met atleten aan de Spelen van Rio de Janeiro deel te mogen nemen. De minister van Sport reageerde vrijdag op de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF om de schorsing voor Rusland nog niet op te heffen.

Volgens Moetko is doping een mondiaal en geen Russisch probleem. Hij benadrukte dat Rusland ook niet wordt gestraft als er geen atleten naar Rio de Janeiro mogen. Het zou alleen heel zuur zijn voor de individuele atleten, stelde hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl