NOS Nieuws

Van Rijn maant gemeenten over huishoudelijke hulp

Staatssecretaris Van Rijn doet een dringend beroep op gemeenten om hun beleid voor huishoudelijke hulp zo snel mogelijk op orde te brengen. Hij wil voorkomen dat ouderen die hun woning niet op eigen kracht schoon en netjes kunnen houden, alsnog naar de rechter gaan om de hulp af te dwingen.

In een brief schrijft hij dat gemeenten op korte termijn met deze "kwetsbare mensen" in gesprek moeten gaan over de benodigde huishoudelijke hulp. Ook als zij tot nu toe geen bezwaar hebben gemaakt tegen het weigeren daarvan. Hij vindt dat de onzekerheid over de hulp niet te lang moet voortduren.

Bezuinigen

Van Rijn wijst op een recente uitspraak van de hoogste bestuursrechter. Die stelt dat huishoudelijke hulp ook deel uitmaakt van de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), die begin vorig jaar is ingevoerd. Gemeenten mogen een verzoek om hulp niet weigeren omdat zij moeten bezuinigen.

Met de invoering van de nieuwe WMO zijn de gemeenten verantwoordelijk geworden voor veel zorgtaken. Het idee was dat gemeenten goedkoper zouden kunnen werken dan het Rijk.

Eind vorig jaar bleek dat het aantal mensen dat een rechtszaak was begonnen omdat ze niet eens waren met de zorg die ze van hun gemeente kregen, was verdubbeld. Meestal ging het om het niet toekennen van huishoudelijke hulp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl