Een zwart geschminkt kind tijdens de intocht in Gouda
NOS Nieuws

Tegenstanders Zwarte Piet kondigen andere acties aan

Actiegroepen tegen Zwarte Piet dreigen opnieuw met het verstoren van de landelijke intocht van Sinterklaas in Maassluis. "We hebben heel lang vreedzaam gedemonstreerd, maar er verandert weinig tot niets. We zullen onze actie en interventies moeten aanpassen", zegt Mitchell Esajas van 'Stop Blackface' in het radioprogramma Nieuws en Co op NPO Radio 1.

In Meppel werd vorig jaar geprotesteerd, net als een jaar eerder in Gouda. Veel succes had het volgens de actievoerders dus niet. Esajas zegt dat het geduld bij mensen opraakt en dat ze boos en gefrustreerd zijn. "Dat ga je wellicht terugzien bij de intocht dit jaar", stelt de actievoerder. Verder zegt hij er niet veel over te kunnen zeggen, omdat nog niet helemaal duidelijk is hoe het eruit gaat zien. Volgens hem is toenadering gezocht, maar heeft dat allemaal niet geholpen. Ook bij de intocht in Meppel waren weer traditionele zwarte pieten.

Racisme

Een andere actiegroep denkt dat het punt is bereikt dat het land een keuze moet maken of Sinterklaas een echt kinderfeest wordt of dat het een feest wordt voor niemand. Jerry Afriyie van 'Nederland wordt beter' noemt Zwarte Piet een voorbeeld van institutioneel racisme. "De gedachte erachter is dat witte mensen beter zijn dan zwarte mensen."

Jerry Afriyie

Omroep NTR, verantwoordelijk voor het Sinterklaasjournaal, noemen de twee een toonbeeld van een conservatief instituut. Maar wel één met veel invloed. Als de NTR besluit om afscheid te nemen van de traditionele Zwarte Piet, dan is de discussie volgens de actievoerders waarschijnlijk over.

De omroep is volgens Esajas en Afriyie niet neutraal. Ze hopen dat NTR-directeur Paul Römer en de eindredacteur van het Sinterklaasjournaal opstappen en dat daarmee de weg wordt vrijgemaakt voor verandering. De NTR verdedigde zich maandag in een open brief tegen de verwijten dat de verandering niet snel genoeg gaat.

Dieuwertje Blok

Acteurs Erik van Muiswinkel en Jochem Myjer en verslaggever Dolores Leeuwin zijn al wel vertrokken. Dat zij nog niet zijn vervangen, is volgens de actiegroepen niet gek. "Als mensen deze rollen willen vervullen met de wetenschap dat het mensen kwetst, dan moeten zij zich afvragen of ze daarmee kunnen leven", zegt Afriyie.

Dat geldt ook voor het boegbeeld van het Sinterklaasjournaal, presentatrice Dieuwertje Blok. Zij moet zich volgens 'Nederland wordt beter' afvragen of het wel verantwoord is om mensen te kwetsen door zo'n beladen programma te presenteren.

Afriyie hoopt dat de intocht dit jaar anders wordt. Maassluis heeft al laten weten vooral donkerbruine en zwarte pieten in te zetten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl