In het Sinterklaasjournaal verschenen in 2014 ook Clownspieten.
NOS Nieuws

NTR: heb geduld, Zwarte Piet verandert al

Omroep NTR heeft zich in een open brief verweerd tegen de kritiek dat het Sinterklaasjournaal niet snel genoeg afscheid neemt van Zwarte Piet. De brief van vorige week van ruim honderd schrijvers, programmamakers en andere bekende Nederlanders om Zwarte Piet "uit te zwaaien" is volgens de omroep een open deur. "Dat Zwarte Piet verandert is evident en vanzelfsprekend."

In een repliek in nrc.next schrijven de NTR-directeuren Paul Römer en Carel Kuyl dat de verandering tien jaar geleden al is ingezet. "Het gaat alleen nog over de manier waarop en vooral over de snelheid van die verandering."

'Knip- en plakwerk'

Römer en Kuyl hekelen in hun schrijven het "knip- en plakwerk" van de briefschrijvers waardoor volgens hen een karikatuur wordt gemaakt van de werkelijkheid. Ze benadrukken ook dat nog onduidelijk is hoe het Sinterklaasjournaal dit jaar met de kwestie omgaat. "Er staat nog geen letter op papier, maar iedereen lijkt al zeker te weten welke kant het in 2016 op gaat."

De NTR-directeuren wijzen erop dat het team van het Sinterklaasjournaal net als de rest van Nederland niet hetzelfde denkt over Zwarte Piet. De een wil een snellere verandering dan de ander. "Mensen die vasthouden aan Zwarte Piet zijn er in alle gradaties. Je kunt ze niet wegzetten als onverdraagzame en gekrenkte nationalisten. Ze zullen er vast tussen zitten, maar in meerderheid zijn het mensen die vinden dat er best iets mag veranderen."

De brief waarop ze reageren, vrijdag in de NRC, droeg de kop 'Omroepbaas, zwaai Zwarte Piet uit'. De ondertekenaars stellen daarin dat de NTR zich onttrekt "aan haar verantwoordelijkheid als taakomroep en als spil in de Sinterklaasviering op een moment dat morele stellingname gevraagd wordt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl