NOS Nieuws

Sylvana Simons doet aangifte wegens racisme

Simons doet aangifte wegens racisme: 'bestrijden van onrecht'

Sylvana Simons gaat aangifte doen bij de politie wegens racistische, seksistische en discriminatoire reacties op haar toetreding tot de politieke beweging Denk. Zij zegt dit als haar plicht te zien omdat "het bestrijden van onrecht altijd begint bij het melden hiervan".

Het Openbaar Ministerie zei vorige week dat het geen zaak kon beginnen, zolang Simons geen aangifte had gedaan. "We hebben wel een aangifte nodig om de zaak in werking te zetten. Dan kunnen juristen kijken of er een strafbaar feit is gepleegd en of daar bewijs voor is."

Stortvloed

Simons maakte twee weken geleden bekend dat zij zich aansluit bij de partij waarmee de Kamerleden Kuzu en Öztürk aan de komende verkiezingen willen meedoen. Dat leidde tot een stortvloed aan negatieve reacties, met name op de sociale media.

Volgens Simons waren die exemplarisch voor wat veel bevolkingsgroepen in Nederland dagelijks over zich heen krijgen. Ze noemt bijvoorbeeld moslims, joden, ouderen en homo's. "Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten."

Gifreacties

Ze ziet in de reacties geen aanleiding om niet meer in de politiek te gaan. "Het lijkt me belangrijk dat wat we nu in de maatschappij signaleren door de politiek serieus wordt opgepakt", zei ze in een korte verklaring in het gebouw van de Tweede Kamer.

Kamerlid Kuzu sprak van "een beerput aan gifreacties". Hij zei dat het tijd is om een duidelijke lijn te trekken. "Er zijn 4 miljoen mensen in Nederland die het gevoel hebben dat ze worden gediscrimineerd. Daar moeten we het over hebben."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl