ANP
NOS Nieuws

Rutte: bedenker uitzwaaidag Sylvana Simons idioot

Premier Rutte vindt de bedenkers van de 'uitzwaaidag' voor Sylvana Simons "idioten". Simons kondigde vorige week aan dat ze zich aansluit bij de partij DENK. Dat leverde veel kritische reacties op, waaronder ook racistische. Rutte noemde de reacties walgelijk. Volgens hem staan die een normaal debat in de weg.

Er kwam een Facebookpagina "Uitzwaaidag voor Sylvana Simons" voor 6 december, de dag na Sinterklaas. Rutte zei dat mensen die zoiets bedenken tot een absolute minderheid horen en hij riep hen op ermee te stoppen. "Wij zijn in dit land gelukkig uit ander hout gesneden." Hij vindt het stoer dat Simons de politiek ingaat, al heeft hij niets met DENK.

Gladiool

Op een vraag of het een idee is om met Donny Moreiro te gaan praten, de initiatiefnemer van de Facebookpagina, reageerde hij fel afwijzend. "Denk je nou werkelijk dat ik bij iedere gladiool in dit land, die totaal mataglap is, langsga om aan die man of vrouw aandacht te besteden?"

Gisteren kondigde het Openbaar Ministerie een onderzoek aan naar de uitlatingen op internet tegen Simons. Het OM gaat bekijken of er sprake is van belediging of discriminatie. Rutte ziet niets in nieuwe wetgeving.

Volgens hem zijn er juridische mogelijkheden genoeg. Hij benadrukte dat de wet de vrijheid van meningsuiting begrenst, maar dat het vooral gaat om de beschaving van mensen zelf. "We moeten leren dat je veel dingen mag zeggen, maar dat niet alles ook gezegd hoeft te worden."

Rutte gaat niet langs bij gladiool

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl