'Haatzaaiende teksten binnen 24 uur van sociale media af'
Facebook, Twitter, YouTube en Microsoft hebben met de Europese Commissie een nieuwe richtlijn ondertekend die ervoor moet zorgen dat haatzaaien op de platformen eerder wordt aangepakt.
Het is de bedoeling dat meldingen die bij de bedrijven binnenkomen zo veel mogelijk binnen 24 uur worden afgehandeld. "Dit akkoord is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat het internet een plek blijft waar ruimte is voor vrijheid van expressie en waar Europese waarden en regels worden gerespecteerd", zegt Eurocommissaris Vĕra Jourová.
De vraag blijft wat wordt aangezien voor haatzaaien. Dat zullen de bedrijven zelf blijven bepalen op basis van hun eigen richtlijnen.
Trollen
De negatieve reacties op sociale media zijn een groot probleem. Vandaag nog besloot Sylvana Simons, sinds kort actief bij de politieke beweging Denk, aangifte te doen vanwege racistische reacties die ze had ontvangen.
Maar de kritiek bestaat al veel langer, zo zou Twitter te weinig doen om trollen - mensen die bewust onrust stoken - tegen te gaan. "We zullen ons best doen om haatzaaiende teksten te verwijderen", zegt Karen White, bij Twitter in Europa verantwoordelijk voor beleidszaken. "Tegelijkertijd geloven we ook in de kracht van de Twitter-gemeenschap zelf om er positieve geluiden tegenover te stellen."
Rapporteren
De platformen zijn in een sterke mate afhankelijk van gebruikers die haatzaaiende teksten melden. Facebook benadrukt dat nogmaals. "We drukken gebruikers op het hart om dingen te melden waarvan zij denken dat die niet door de beugel kunnen", zegt Monika Bickert, hoofd beleidszaken bij Facebook.
Tegelijk kreeg Facebook de afgelopen tijd ook kritiek dat het snel dingen offline haalt. Het platform verwijderde onlangs een cartoon van Ruben L. Oppenheimer, om deze daarna weer te herstellen. "Een medewerker had iets te enthousiast op de verwijderknop gedrukt", was toen de reactie.
Een video waarin columniste Annabel Nanninga aan de Turkse president Erdogan refereerde als geitenneuker werd niet teruggeplaatst. Volgens Facebook is de uitspraak racistisch.