ANP
NOS Nieuws

Nederlandse generaal wil Nederlands-Belgische luchtmacht

De Nederlandse en de Belgische luchtmacht moeten samengaan. De Nederlandse Commandant Luchtstrijdkrachten Schnitger heeft daarvoor gepleit in Belgische media. "Waarom maken we niet van twee relatief kleine luchtmachten één middelgrote luchtmacht?", zei hij op de Belgische zender Radio 1.

Aanleiding voor de uitspraken is de vervanging van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Nederland heeft gekozen voor de F-35 (Joint Strike Fighter) als opvolger, België heeft nog geen keuze gemaakt. De F-35 is een van de vijf kandidaten.

Duur

Volgens luitenant-generaal Schnitger zou het handig zijn als ook België de F-35 kiest. "Dat zou de samenwerking in de toekomst veel makkelijker maken en kunnen verdiepen", licht hij toe tegen de VRT. "Er zijn allerlei voordelen voor kosten en inzetbaarheid."

Schnitger geeft toe dat een keuze voor de JSF duur is. De 37 toestellen die Nederland heeft aangeschaft, kosten miljarden euro's. België wil ongeveer veertig nieuwe gevechtsvliegtuigen kopen.

Benelux

België en Nederland overleggen al langer over meer samenwerking tussen hun luchtmachten. Zo spraken ze vorig jaar samen met Luxemburg af om gezamenlijk het luchtruim in de Benelux te gaan bewaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl